Het eeuwige levenGerard Picavet

Gerard Picavet (1938-2020), flamboyante missionaris met een flink ego

Hij was allang geen missionaris meer noch ontwikkelingswerker. Hij was filantroop, arts, bouwer en onderwijzer in een Oegandees koninkrijkje.

Gerard Picavet.

Er zijn straten naar hem vernoemd. En kinderen in zijn parochie in Oeganda kregen zijn achternaam als voornaam. Gerard Picavet, ‘pater Picavet’ zoals hij daar werd genoemd, moet een van de populairste missionarissen van Nederland zijn geweest.

Picavet behoorde niet tot een orde, maar was begin jaren zeventig als wereldheer door het bisdom Haarlem naar Oeganda gezonden. Dat was mogelijk gemaakt dankzij een legaat van 600 duizend gulden die hij kreeg toen hij kapelaan in Hilversum was.

Hiermee kon hij in Oeganda een kerk met ontmoetingscentrum realiseren. ‘Maar zijn belangrijkste project was toch een fabriek voor het maken van rolstoelen die het voor gehandicapten mogelijk maakten zich te verplaatsen. Vaak verpauperden die mensen in de greppels langs de wegen’, zegt zijn neef Jeroen Hilhorst.

Op 9 september overleed hij aan hartcomplicaties in Jinja, zo’n 50 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kampala. Twee keer was hij vanwege hartproblemen ook al in Nederland geopereerd. In Jinja werd hij uitgebreid herdacht en vloeiden er tranen onder de lokale bevolking. Ook de nationale media besteedden aandacht aan het overlijden van de pater Picavet.

Koning Wiliam Gabula Nadiope IV van Busoga - een van de vier koninkrijkjes in Oeganda waarin ook Jinja ligt - meldde op een sociaalmediaplatform dat pater Picavet niet terugkeert naar Nederland, maar daar zijn graf heeft vanwege zijn liefde voor Busoga. ‘Hij was een eerzame lieve man wiens goede werk door Busoga node zal worden gemist’, aldus de vorst.

In Jinja bekommerde het echtpaar Sylvia en Ernest Naikintije zich persoonlijk om hem. Ernest Nakintije was een van de jongeren die hij ooit onder zijn hoede nam en een kans gaf zich te ontwikkelen. ‘Hij was nuchter en voerde zich overal thuis. Pater Picavet was niet gesofisticeerd. Hij mengde zich onder de armen, gehandicapten, rijken, bejaarden, kinderen en wilde nooit de baas spelen’, zegt Sylvia. Zij noemt de ‘pater’ haar schoonvader. ‘Het maakte hem niet uit of iemand christen was of moslim. Het ging hem om de persoon’, voegt Nakintije daaraan toe. Een van die andere kinderen die hij onder zijn hoede nam, was de inmiddels overleden muzikant Moses Ssekibogo, alias Mowzey Radio.

Gerard Picavet werd geboren in Amsterdam in een katholieke familie. De naam Picavet was meegenomen door de hugenoten naar Nederland. Hij was de een na jongste in een gezin van zes kinderen. Zijn vader was eerst tuinder en werkte later bij de Heineken-brouwerij. Er was weinig geld, maar de priesteropleiding maakte het mogelijk om te studeren. Na het kleinseminarie in Heemstede en grootseminarie in Warmond werd hij in 1964 tot priester gewijd. Hij werd eerst geplaatst in Hilversum. In 1968 werd hij door het legaat van een van de parochianen in staat gesteld naar de missie te gaan. Dat was zijn droomwens.

Hij kwam in Jinja terecht en zou er nooit meer weggaan. Hij bouwde daar zijn eigen optrekje in de chicste straat, bijgenaamd het kasteel omdat hij prat ging op zijn Franse aristocratische afkomst.

Jeroen: ‘Het was best wel een flamboyante man met een flink ego.’ Maar hij won de harten van de mensen daar. Hij was veel eerder filantroop, ziekenverzorger, onderwijzer en bouwer dan een priester die zieltjes probeerde te winnen.

In Wereld in Woorden, het blad van de missie, zei hij zelf: ‘Ik noem mezelf geen ontwikkelingswerker. Als ontwikkelingswerker heb je een methode. Die heb ik niet. Ik noem mezelf eigenlijk ook geen missionaris. Ik ben gewoon bezig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden