Het eeuwige levenGer Copper

Ger Copper (1953-2020), de man die goochelen als verplicht schoolvak wilde

Al jong won hij prijzen in de goochelwereld. Hij trad op van Duinrell tot Broadway – een vriendelijke man die wereldkampioen werd in zijn vak. 

Ger Copper, rechts op de foto.

Illusionist Hans Klok noemde hem de meester. Hij was kind aan huis bij zijn Dutch School of Magic (DSOM) in Assendelft. Maar Ger Copper gaf ook lessen aan talrijke amateur-goochelaars, onder wie kinderen van 12 jaar. ‘Magie was zijn werk, zijn leven, zijn passie en zijn bestaan. Andere hobby’s had hij eigenlijk niet’, zegt zijn partner Roland Martis, de danser-choreograaf met wie hij al 37 jaar zijn leven deelde.

Copper trad nog altijd op, maar reisde ook de wereld rond met zijn lezingen over de kunst van de magie. Een van zijn laatste bezoeken was aan Zuid-Afrika. Of hij het daar opgelopen heeft – of in Nederland of elders – is onduidelijk. Maar in juli werd duidelijk dat een legionella-bacterie zijn immuunsysteem had aangetast. Hij werd in het ziekenhuis in Zaandam opgenomen, waar hij op vrijdag 7 augustus overleed aan een hartaanval. De tweevoudig wereldkampioen goochelen werd maar 67 jaar.

Copper was een echte Assendelver. Hij werd in Assendelft geboren als zoon van een schilder die een verfzaak aan huis had. Zelf moest hij op jonge leeftijd ook weleens achter de toonbank staan. Maar goochelen was toen al zijn passie. Hij was vingervlug en bereid keihard te werken. Elke morgen stond hij om zes uur op om te oefenen. ‘Maar ook presentie, techniek, creativiteit en originaliteit zijn bepalend. Iedereen hangt tegenwoordig de Hans Klok uit, maar dat is niet origineel. Er is namelijk maar één Hans Klok en dat is hij zelf’, zo zei hij in een van zijn interviews.

Copper won al jong prijzen en maakte naam. Hij toonde continue bereidheid zijn werkterrein te te verbreden. Behalve traditionele goocheltrucs deed hij aan illusionisme, close up magic, black art magic en mental magic. Copper begon al eind jaren zestig een samenwerking met Hanky Panky, een producent van goocheldozen. In 1969 was hij als tiener te zien in de televisiereclame van die fabrikant

Copper was al enkele malen Nederlands kampioen toen hij in 1979 de wereldtitel greep met een kaarsenact. Drie jaar later werd hij opnieuw wereldkampioen. In die tijd leerde hij ook Martis kennen die danste bij de gezelschappen van Penny de Jager en Barrie Stevens. ‘Maar vanaf het begin waren we ook een twee-eenheid. Copper verzon de trucs, ik vulde de bewegingen op de bühne in.’

In 1987 verhuisden ze naar Spanje, waar Martis acht jaar zou blijven en Copper vier jaar. Vanaf 1996 begonnen ze samen op Duinrell met de Black Art Magie-shows, het zogenoemde Zwarte Theater. De familievoorstellingen waren ook te zien in het Dolfinarium in Harderwijk.

Maar hij timmerde ook internationaal aan de weg. Hij trad met succes op in Hong Kong, Zuid-Korea en Canada; hij gaf voorstellingen op Broadway en voor de leden van het Koninklijk Huis. Behalve zijn twee wereldtitels veroverde hij ook twee keer de prestigieuze ’Visiting Magician of the Year Award’ van de Academy of Magical Arts in Los Angeles.

Copper haakte vroegtijdig in op het digitale tijdperk. Wat vroeger met een affiche bij de plaatselijke kapper moest worden aangekondigd, kon dankzij sociale media de hele wereld bereiken.

Martis noemt hem een uitermate vriendelijk iemand die altijd voor iedereen klaar stond. ‘En heel filosofisch. Hij dacht voortdurend na over het leven.’ Aan stoppen dacht hij niet. Goochelen hield je gezond, zo luidde een van zijn slogans. ‘Door te goochelen stijgt je zelfvertrouwen en welbespraaktheid. De goochelkunst verrijkt je leven. Magie zou eigenlijk een verplicht schoolvak moeten zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden