Gepofte zoete aardappel & pompoen met sumak

Lekker hoor, die Arabische keuken, maar ze gebruiken altijd van die ingrediënten waarmee je verder niets kunt. Niet waar, weet Nadia Zerouali. Dus geeft ze behalve een recept ook tips voor wat je er vérder mee kunt.

Beeld Foto: Sven Benjamins. Styling: Gonnie Constancia

Mijn favoriete eetvakantieland is - als ik even mijn morele barrières opzij zet - Israël en Palestina. Zoals je in Tel Aviv en Jeruzalem kunt eten: goddelijk! En het is een mediterraan land met een ongeëvenaarde culinaire integratie. Fusion heeft er geleid tot een rijke, gelaagde keuken.

Iedere moeder en oma heeft haar keukenachtergrond meegenomen en toegevoegd aan de familie waar ze bij kwam; zo krijg je families met Marokkaanse, Hongaarse én Iraanse roots die kunnen toveren met alles wat de rijke aarde ze terplekke geeft. Chef Eyal Shani uit Tel Aviv pofte jaren geleden al knolselderij en kolen in hun geheel, lang voordat het een hit werd.

Dat poffen kunnen we ook in Nederland. Kers op die taart is dan sumak: een paarsrood poeder gemaakt van het gemalen besje van de sumakplant, met een friszure, bloemige smaak. Gebruik het zoals je peper en zout zou gebruiken, maar dan voor de frisse kick.

Wat kun je verder doen met sumak?

- Geen citroenen in huis? Meng sumak met wat warm water, laat even trekken en je hebt friszuur water.
- Maak een simpele saladedressing van wat sumak, een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout.
- Meng sumak door wat zout flakes en zet op tafel om op het laatst over een gerecht te strooien.
- Marineer vlees, vis, kip of groente in sumak, knoflook, olijfolie, peper en zout voor het grillen.
- Meng een schepje sumak, za'atar en een geperst teentje knoflook door brooddeeg voor een Arabisch tintje aan je brood.

RECEPT - Gepofte zoete aardappel & pompoen met sumak

Bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen.

Verwarm de oven voor op 180 graden of steek de barbecue aan en wacht totdat de kooltjes een dun aslaagje hebben. Boen de aardappels en pompoen goed schoon. Leg elk stuk groente op een ruim vel aluminiumfolie. Bestrooi met wat sumak, peper en zout en druppel er royaal walnootolie over. Vouw goed dicht en pof ze in het midden van de oven of op de barbecue in 40 minuten gaar.

Pel en pers het teentje knoflook fijn. Meng de yoghurt met de knoflook, wat sumak, peper en zout.

Verdeel de gepofte groenten over borden, leg er een pluk sla naast. Verdeel de yoghurt in schepjes over het gerecht. Druppel wat extra walnootolie erover. Bestrooi met wat peper, zout en sumak. Verkruimel de rozenknopjes erover. Serveer direct.

Ingrediënten

2 zoete aardappels
1 kleine flespompoen
4 eetl. sumak
peper en zout
4 eetl. walnootolie
1 teentje knoflook
2 dl dikke yoghurt
2 plukken little gem
rozenknopjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden