Gepensioneerden krijgen zetel in pensioenfondsen

Gepensioneerden krijgen binnenkort zeggenschap in hun eigen pensioenfonds. De Stichting van de Arbeid heeft hierover donderdag overeenstemming bereikt met het CSO, de samenwerkende ouderenorganisaties....

ANP

ANP

DEN HAAG

Vertegenwoordiging van gewezen deelnemers, gepensioneerden of mensen die voor hun 65e uit het pensioenfonds gingen, kan door rechtstreekse verkiezing in het bestuur of via een deelnemersraad. Pensioenfondsen die nog geen deelnemersraad hebben moeten er één oprichten. Deelname van gepensioneerden gaat wel ten koste van de werknemerszetels in de besturen, waarin werkgevers en werknemers in gelijke mate zijn vertegenwoordigd.

Staatssecretaris De Grave (sociale zaken) is blij dat de sociale partners zelf tot overeenstemming zijn gekomen. Dat is wel gebeurd onder druk van de staatssecretaris om de kwestie bij wet te regelen. De voorstellen zien er volgens De Grave redelijk uit. Hij vindt het ook een goede zaak dat de regeling over drie jaar wordt geëvalueerd.

Over de vertegenwoordiging van gepensioneerden in de pensioenfondsen is jarenlang gebakkeleid. De belangen van werkenden en gepensioneerden lopen sterk uiteen. Zo vinden organisaties van gepensioneerden dat overschotten in de pensioenfondsen de uitkeringen ten goede moeten komen, terwijl de werknemers met de werkgevers kunnen kiezen voor lagere premies.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden