Het eeuwige levenGeorge Katee (1941-2018)

George Kaatee, de man die de Dutch Swing sound teruggaf

De Haagse kelnerzoon was een van de beste dixieland- en jazz trombonisten van Nederland. Op tournee zorgde hij altijd voor onverwacht vertier.

George Kaatee. Beeld
George Kaatee.

Bob Kaper die hem in 1999 bij de Dutch Swing College Band haalde, noemt hem onvergetelijk. ‘Ooit gingen we na een concert in Brighton in een stampvolle pub nog een biertje drinken. Daar was een quiz gaande. Toen we binnenkwamen klonk de vraag: ‘Wie was de middeleeuwse volksheld uit Nottinghamshire?’ ‘Robin Hood’, riep George luidkeels. ‘Zijn de mensen nu boos? Ik zal het goedmaken’, zei hij. Na afloop ging hij achter de piano zitten en speelde allerlei Engelse liedjes. Iedereen zong mee.’

George Kaatee was een van de bekendste trombonisten van Nederland onder jazz- en dixielandliefhebbers. ‘Iemand die nooit een noot fout speelde’, aldus Kaper. Hij was ook studiomuzikant die op vele popplaten te horen is. Bekend is zijn partij op de hit Kom uit de Bedstee, m’n liefste van Egbert Douwe (pseudoniem van Rob Out) uit 1968. Maar hij was ook te horen op nummers van Golden Earring, Tee Set en Hans Vermeulens band Rainbow Train.

Vier jaar geleden werd kanker geconstateerd. Er leek niets aan te doen. Maar na een second opinion werd hij geopereerd in België. ‘Vader heeft daarna nog drie goede jaren gehad. Het afgelopen jaar begonnen de klachten toe te nemen’, zegt zijn dochter Claudia Kaatee, die hem bijstond. George Kaatee overleed 26 november.

Hij werd geboren als de tweede zoon (zijn oudere broer Frits was ook een bekende muzikant) van een kelner uit Den Haag. Zijn moeder speelde piano, zodat de kinderen al vroeg met muziek kennismaakten. Op zijn twaalfde jaar – net uit de korte broek – richtte hij samen met Frits een groepje op onder de naam The Sunny Boys. Hij op gitaar en Frits op accordeon. In 1956 werd de groep op aanraden van Paul Acket (de latere organisator van North Sea Jazz Festival) omgedoopt tot The Storktown Dixie Kids, vernoemd naar de Haagse ooievaar, waarbij Bakee de gitaar inwisselde voor een trombone. Een jaar later won hij de solistenprijs Coupe Jack Teagarden.

Koud

In 1960 werd hij gevraagd met The New Orleans Syncopators op tournee te gaan door Europa. De band zou succes hebben met nummers als Midnight in Moscow en zou ook veelvuldig in de DDR en de Sovjet-Unie optreden.

Kaper: ‘Ik weet dat het een keer bitter koud was in Nederland. ’s Avonds kwam ik George en zijn orkestleider Jan Burgers tegen in een café, die net hun geld hadden gehad. ‘Ik wil naar een warm land’, zei George droog. ‘Is geregeld’, riep Burgers. ‘We gaan vanavond naar Barcelona.’ Twee weken later zag ik hem weer. ‘Hoe was het?’ ‘Niet goed’, zei George. ‘Het sneeuwde in Barcelona. We moesten naar Ibiza. Maar het geld was weer op.’

In 1974 nam hij de leiding over van Jan Burgers. Tussendoor speelde hij mee met talrijke andere orkesten, zoals de Ted Easton’s Jazzband and Swing Society. In januari 1980 richtte hij The Leaders In Dixieland op, bestaande uit leiders van de bekende Nederlandse dixielandorkesten.

Van 1979 tot 2000 was hij docent aan het cultureel centrum Het Koorenhuis te Den Haag. Hij leidde daar de bigband, vier dixielandorkesten en gaf trombone-, arrangeer- en improvisatieles. In 1999 werd hij met zijn klarinet spelende broer Frits herenigd in de Dutch Swing College Band. George was medeverantwoordelijk voor het herstellen van de originele sound van de groep.

Met het orkest reisde hij over de hele wereld. ‘Uiteindelijk vond hij het toeren steeds vermoeiender worden en besloot hij te stoppen. Hij richtte zijn eigen band op: George Kaatee Band waarmee hij in 2013 de Sgt. Pepper’s Jazz-Club Award won’, zegt zijn dochter. Met zijn eerste vrouw Carla Sabatini had Kaatee een dochter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden