Geobsedeerd rokkenjagen kost mannen jaren van hun leven

Mannen zouden gemiddeld langer leven dan vrouwen, als ze maar niet zo geobsedeerd waren door seks...

De Engelse geneticus David Gems, van University College in Londen, trekt die conclusie na experimenten die hij uitvoerde met mannelijke muizen en mannelijke wormen. De uitkomsten daarvan publiceerde hij vorige week in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Gems stopte mannelijke wormen in een wormenklooster en jawel, ze leefden twee keer zo lang als de wormen die wel in het gezelschap van hun vrouwelijke soortgenoten verkeerden. Ze hielden het niet twintig maar liefst veertig dagen uit.

Mannetjeswormen die door de wetenschappelijk onderzoeker zodanig genetisch werden gemanipuleerd dat ze wat minder hitsig werden, verlengden hun bestaan met gemiddeld tien dagen.

Bij vrouwtjeswormen had de door genetische manipulatie veroorzaakte vermindering van de geslachtsdrift geen effect op de levensverwachting.

Ook seksbeluste mannetjesmuizen doen zichzelf voortijdig de das om. Ze zouden jaren langer kunnen leven, als ze maar niet tussen vijf en elf uur per etmaal achter de vrouwtjes aanzaten en in plaats daarvan een leven van stille contemplatie en onthouding zouden leiden.

Seksuele activiteit die bepaalde grenzen te boven gaat, verkort het leven, denkt Gems. En hij deinst er niet voor terug die theorie ook van toepassing te verklaren op mensen. Omdat mannen, onstuitbaar voortgedreven door hun geslachtshormonen, die grenzen van nature overschrijden, gaan ze eerder dood. Terwijl ze eigenlijk, meent Gems, genetisch gezien gemiddeld juist ouder zouden moeten worden dan vrouwen.

De onderzoeker verwijst in zijn betoog naar een onderzoek uit 1969, naar de levensverwachting van 319 gecastreerde mannen. De eunuchen leefden gemiddeld 13,5 jaar langer dan echte mannen met ballen.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden