Genoeglijk voor zakenlui en wandelaars

We gaan zaken doen. Dat doen veel mensen in Eethuys-café De Generaal in Baarn, vertelt de tafelgenote die zelf in Baarn woont....

Pay-Uun Hiu

Het voormalige stationsgebouw uit 1898 heeft ook een perfecte locatie: langs het spoor, in het midden van het land en tegen het bos aan. In de weekeinden komen er natuurlijk ook de vrijetijdsmensen voor koffie en appeltaart na de wandeling. En 's zomers is er het aantrekkelijke terras.Als wij er zijn, is het een doordeweekse avond en erg rustig. Waarschijnlijk hebben alle zakenmensen hun zaken bij de lunch gedaan, en de natte decemberavond noodt weinig wandelaars. Reserveren was niet echt nodig geweest. Genoeglijk is het wel. Het gebouw van architect J.F. Klinkhamer (bekend van de Graansilo in Amsterdam) heeft iets statigs, maar is tegelijkertijd ook heel knus door het oudbruine interieur en de indeling in verschillende ruimtes op twee niveaus. Er is ook een open haard, maar die doet het niet, zegt de jongen die ons bedient.

We voeren besprekingen met een stapeltje papier erbij en er wordt keurig gevraagd of de gefrituurde champignons in bierbeslag op het stapeltje mogen. De kaart is een informeel ratjetoe waarop voorgerechten als carpaccio Napoli,uiensoep en tempura-scampi met oosters dipsausje geografische en culturele grenzen slechten.

Dat het wildtijd is, mag je zo dicht bij het bos uiteraard niet ontgaan. Als specialiteiten worden een 'wild duo' (combinatie van wildzwijnham met wildpaté en cumberlandsaus), fazantenborst met zuurkoolstamppotje en hazenpeper met puree en rode kool aangeboden.

De tafelgenote kiest de 'soto ajamsoep' (letterlijk vertaald:

soep kippensoep) die volgens haar erg lekker is, en een vegetarische lasagna met gegrilde paprika en andere groenten.

De gefrituurde champignons smaken best, de roquefortsaus – die wegens overgevoeligheid voor room apart wordt geserveerd – is niet onaardig, maar wat topzwaar bij de champignons. De smaken van het Vispotje van de Generaal, met gestoofde vissoorten, mosselen, garnalen en spinazie zijn beter in balans, maar het geheel ligt nogal stevig op de maag. Waarschijnlijk zit er toch wat meer room in dan het 'beetje' dat beloofd was.

In verhouding tot de prijs en de ambiance houdt De Generaal er een heel behoorlijke keuken op na. Het dessert, rijstbavarois met speculaassaus, was weer wat minder, maar de royale hoeveelheid zoet en pepermunt bij de koffie maakt veel goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden