WEEKENDWIJSHEIDStef Biemans

‘Geniet van ongemakkelijke stiltes’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week programmamaker Stef Biemans, die met zijn serie Brieven aan Andalusië is genomineerd voor een Zilveren Nipkowschijf.

null Beeld Maria Consuela Alcaide
Beeld Maria Consuela Alcaide

Programmamaker en presentator Stef Biemans (42): ‘In Spanje, waar ik nu woon, kon ik afgelopen mei weer voor het eerst met mijn dochter op een terras zitten. Mijn dochter kletst altijd veel, maar deze keer zaten we gewoon stil om ons heen te kijken. Dat vond ik ook weleens leuk. Het deed me denken aan mijn vader, die vroeger tegenover me ging zitten om alleen maar naar me te kijken. Dat was niet geforceerd of gepland, het ontstond gewoon.

We zijn geneigd om stiltes op te vullen, maar ik denk dat het goed is om soms je mond te houden. Om geen woorden te zeggen die niet belangrijk zijn. Het betekent dat je elkaar vertrouwt, dat je band goed is. Je kijkt anders naar elkaar als je niet praat. Een stilte hoeft helemaal niet ongemakkelijk te zijn, hoewel ik een ongemakkelijke stilte ook kan waarderen. Of een ongemakkelijke situatie, zoals een moeizame omhelzing. Begroetingen zijn zo cultuurgebonden dat ze bijna vanzelf zorgen voor onhandigheid. Zo was ik ooit in Vietnam om te filmen. Toen we na een week afscheid wilden nemen van de mensen met wie we intensief hadden samengewerkt, wilde ik ze omhelzen, maar dat was daar heel ongebruikelijk. Het zorgde voor een enorm gestuntel, en juist daarom weet ik het nog zo goed.

Ongemak kan in je voordeel werken. Ik had mijn eerste sollicitatiegesprek met Frans Bromet, een programmamaker. Hij zei bijna niks. Volgens mij vooral om te kijken hoe ik zou reageren. Ik bleef ook stil. Ik werd aangenomen, en achteraf bedacht ik dat het goed was dat ik niet had geprobeerd om de stiltes op te vullen. Omarm het ongemak, zie er de humor van in. Het is een kunst om samen stil te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden