Gemiddeld drugsgebruik nergens in Europa zo hoog als in Nederland

Nergens in Europa ligt het gemiddelde drugsgebruik hoger dan in Nederland. Gemeten over 42 verschillende Europese steden blijkt dat Utrecht, Amsterdam en Eindhoven voor vrijwel alle soorten drugs eindigen in de Europese toptien. Vooral cannabis, speed, MDMA en cocaïne blijken populair. In Amsterdam worden tussen de 20- en 30 duizend lijntjes per dag gesnoven, ervan uitgaande dat een lijntje coke 100 milligram is en een zuivergraad heeft van 50 procent.

In april dit jaar onderschepte de Colombiaanse politie een enorme hoeveelheid cocaïne in de haven van Cartagena. De vracht was bestemd voor Nederland. Beeld epa

Dit blijkt uit een jaarlijks Europees rioolwateronderzoek van onder meer het Nederlandse wateronderzoeksinstituut KWR. Een week lang namen verschillende groepen wetenschappers dagelijks rioolwatermonsters in de zuiveringsinstallaties. Uit de rioolmonsters konden zij afleiden hoeveel drugs per stad worden gebruikt.

'De meest opvallende conclusie van dit onderzoek is dat de Nederlandse steden vrijwel altijd in de top eindigden', zegt hoogleraar Pim de Voogt van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die namens KWR het Nederlandse gedeelte van het onderzoek uitvoerde. 'Bij vier van de vijf onderzochte drugsoorten blijken Nederlanders grootgebruikers. Dat is zorgwekkend te noemen.'

Eindhoven speedstad
Gemeten over drie opeenvolgende jaren en vertaald naar drugsgebruik per duizend inwoners, is Eindhoven de Europese nummer één voor wat betreft speed, wordt alleen in Antwerpen meer cocaïne gesnoven dan in Amsterdam en is het gemiddelde Nederlandse cannabisgebruik het hoogst van alle onderzochte landen. De topdrie van steden waar het meeste MDMA (xtc) wordt gebruikt, is zelfs helemaal Nederlands, met wederom Eindhoven als nummer een.

Uit eerder rioolwateronderzoek kwam al naar voren dat de cijfers in de gemeenten Nijkerk en Edam-Volendam vergelijkbaar zijn met die van de andere drie Nederlandse steden. Methamfetamine (chrystal meth) is de enige onderzochte drug die nauwelijks in het Nederlandse rioolwater voorkomt.

Weer of festival
Tibor Brunt, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, zegt wel wat vraagtekens te zetten bij de gebruikte methode. Zo wordt het rioolwater maar een week lang onderzocht, zonder dat wordt gekeken naar bijvoorbeeld het weer tijdens die week of de festivalagenda, terwijl dat juist factoren zijn die de uitslag kunnen vertekenen. Bij slecht weer verdunt het extra regenwater de rioolmonsters en als net een dancefeest gepland staat in de testweek, zal het drugsgebruik beduidend hoger liggen dan in andere steden.

'Waarschijnlijk zeggen deze cijfers vooral iets over het aantal drugstoeristen in onze steden', zegt Brunt. 'Wat ons betreft is het dan ook geen reden de noodklok te luiden over het groeiende drugsprobleem of om het hele beleid aan te passen.'

Enquêtes
Het Trimbos-instituut maakt bij zijn eigen onderzoeken vooral gebruik van enquêtes. Uit die gegevens blijkt dat er in Nederland inderdaad bovengemiddeld veel xtc wordt gebruikt, maar dat het qua speed en cocaïne in vergelijking met andere Europese steden wel meevalt.

Het Europese drugsgebruik is nu voor het derde jaar op rij via deze methode geanalyseerd en vooral de positie van Eindhoven valt dit jaar op. De Voogt: 'De grote hoeveelheden speed in Eindhoven zijn zeer waarschijnlijk niet enkel via consumptie in het riool terechtgekomen, maar ook via een aantal directe lozingen. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld bij een politie-inval bij een illegaal laboratorium. Zonder die directe lozingen zou Eindhoven overigens nog steeds bij de Europese topzeven horen, maar deze gegevens ondersteunen ook de vermoedens dat in die omgeving steeds meer drugslaboratoria actief zijn.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden