Update

Gemeentehuis van Waalre onherstelbaar beschadigd

Er is nog geen aanleiding bekend voor het met opzet inrijden op het gemeentehuis van Waalre, vanochtend. De politie zegt dat niet bekend is of er bijvoorbeeld dreigementen aan het incident vooraf zijn gegaan. Eventuele daders zijn nog niet gevonden.

De auto's ramden het gemeentehuis rond 3 uur 's nachts. Buurtbewoners hoorden omstreeks die tijd een paar harde knallen. 'Ik hoorde meteen dat een auto een pui had geramd', zegt één van hen.

De politie trof ter plaatse geen personen aan, en ook in het gebouw zouden geen mensen aanwezig zijn. Welk doel de daders hadden is vooralsnog onduidelijk. De politie spreekt over opzet.

Ook het Eindhovens Dagblad spreekt van een gerichte aanslag. Het pand werd van twee kanten geramd. Een van de auto's werd bij de hoofdingang aangetroffen en de andere bij een nooduitgang aan de Koningin Julianalaan.

Stroomuitval
Bewoners van Villapark Duin en Ven in Waalre zitten vandaag waarschijnlijk enige tijd zonder stroom, als gevolg van de brand in het nabijgelegen gemeentehuis, meldt het Eindhovens Dagblad.

Geen bedreigingen
De locoburgemeester van Waalre, Ton Bonouvrié, sprak op Radio 1 van 'een bijzonder vreemd verhaal'. Volgens hem was er 'helemaal geen sprake van bedreigingen of wat dan ook'. 'We tasten volstrekt in het duister. Maar dat is reden te meer om heel erg bezorgd te zijn over hoe dingen kunnen gaan in Nederland.'

Ook Bonouvrié is ervan overtuigd dat er sprake is van een gerichte, 'buitenproportionele' actie. 'Er is met opzet brand gesticht, dat is een vrij grote brand geworden, en nu is het gemeentehuis onbruikbaar.'

Onherstelbaar beschadigd
De schade aan het pand is volgens de politiewoordvoerster groot. Het oude gedeelte van het gemeentehuis, een rijksmonument, is onherstelbaar beschadigd. Of de rest van het gebouw te redden valt, is nog niet duidelijk.

Het gemeentehuis was gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw en had de monumentale status. In de jaren '80 en '90 zijn twee delen bijgebouwd. Bonouvrié: 'Veel mensen zijn hier getrouwd, dus het doet iedereen veel verdriet.'

Het personeel van de gemeente Waalre wordt vandaag geïnformeerd. Daarna wordt bekeken hoe de dienstverlening zo snel mogelijk kan worden hervat, aldus de burgemeester.

Door de brand is er een flinke rookontwikkeling. De brandweer heeft vooralsnog geen schadelijke stoffen in de lucht aangetroffen. Het monumentale pand is door de brand verwoest. De brandweer is nog aan het nablussen en de Julianalaan is over een lengte van een paar honderd meter afgezet. Bij het gemeentehuis staat een uitgebrande auto, maar het staat niet vast of dat één van de auto's is die op het gebouw is ingereden.

Servers en archief
De servers en het archief van de gemeente Waalre zijn bij de brand in het gemeentehuis gespaard. Dat geldt ook voor de gegevens die gisteren zijn verwerkt.

Welke documenten wel in vlammen zijn opgegaan, kon de gemeente nog niet zeggen. Het is ook niet bekend of de paspoorten, rijbewijzen en id-kaarten die klaarlagen voor uitgifte, verloren zijn gegaan. De gemeente hoopt morgen de dienstverlening weer operationeel te hebben.

De paspoorten die opgehaald moesten worden, zijn volgens de gemeente nu niet beschikbaar. Inwoners van Waalre die op korte termijn op reis gaan, kunnen op Schiphol een nooddocument aanvragen, aldus de gemeente.

Het gemeentehuis in Waalre.Beeld Street View
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden