Update

Gemeente ontruimt deel van Occupy Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft vanmiddag op het Beursplein een deel van het tentenkamp van de protestbeweging Occupy ontruimd. Een groep demonstranten weigerde de 'illegale' tentjes op te geven en protesteerde luidkeels tegen de ontruiming. 14 Occupy'ers zijn aangehouden en in een bus afgevoerd naar het politiebureau. De demonstranten boden geen verzet bij hun aanhouding, de sfeer bleef gemoedelijk.

Burgemeester Eberhard van der Laan bracht zaterdag een werkbezoek aan de demonstranten van de beweging Occupy op het Beursplein in Amsterdam. De burgemeester kwam toen op uitnodiging van de demonstranten. © anp

Op het Beursplein reden vanmiddag bezemwagens van de gemeentereiniging rond. Ook waren de betogers zelf met bezems in de weer. In een vrachtwagen van de gemeente lagen restanten van tenten en spandoeken die zijn opgeruimd.

De betogers lieten weten tevreden te zijn dat ze hun protest kunnen voortzetten, ook al is het op een kleiner gedeelte van het plein aan het Damrak.

Brandveiligheid
Volgens een zegsvrouw van de gemeente hadden de Occupy'ers veel eisen van de burgemeester ingewilligd, maar nog niet genoeg. Vooral de brandveiligheid, hygiëne en constructie van sommige tenten moest beter. Ook was het tentenkamp nog te groot. Van der Laan heeft dat ook laten weten in een brief aan de betogers.

De burgemeester besloot tot de strengere handhaving na overleg binnen de zogeheten vijfhoek op het Amsterdamse stadhuis. De vijfhoek bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie, de brandweer en de GGD.

'Occupy moet helemaal weg'
Als het aan de ondernemers van het Damrak ligt, had Occupy Amsterdam gisteren het hele tentenkamp op het Beursplein moeten afbreken. De ondernemersvereniging Damrak Beursplein vindt het niet acceptabel dat de betoging in verkleinde vorm verdergaat, laat voorzitter René Wildeman weten.

'De betogers hebben zowel maandag als donderdag de deadline overschreden. Het schenden van de afspraken had de burgemeester moeten aangrijpen om het hele tentenkamp te sluiten', zegt Wildeman.

Voorwaarden
Van der Laan liet dinsdag per brief weten dat de betogers donderdagochtend voor tien uur aan een groot aantal voorwaarden moesten voldoen. Zo moesten zij driekwart van het plein teruggeven aan de stad. Behalve inkrimping wilde de burgemeester dat voortaan maximaal vier personen 's nachts op het plein zouden overnachten.

Ook liet hij de GGD eisen opstellen over de hygiëne en de sanitaire voorzieningen op het kamp, die de Occupy'ers onverwijld dienden op te volgen. Hetzelfde gold voor de aanwijzingen van de brandweer.

Politie, brandweer en GGD beoordeelden de situatie donderdag opnieuw.

 De betogers hebben zowel maandag als donderdag de deadline overschreden. Het schenden van de afspraken had de burgemeester moeten aangrijpen om het hele tentenkamp te sluiten  
René Wildeman
Beeld anp
Beeld ANP
Beeld anp
Beeld anp
Beeld epa
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden