ColumnSylvia Witteman

Gembershot: zo’n maagbedervend slokje hedendaags bijgeloof

Sylvia Witteman artikel column Beeld .
Sylvia Witteman artikel columnBeeld .
Sylvia Witteman

Het openluchtcafé waar ik ’s ochtends vaak koffie drink was nog dicht, dus belandde ik verderop in het park, bij Festina. Dat is een tennisclub voor de happy few, waar je alleen door de ballotage komt als je opa nog met Prins Bernhard op olifanten heeft gejaagd; maar dank zij corona, de grote gelijkmaker, mag je nu ook als gewone sukkel in de rij staan voor de buitenbar.

Naast me stonden twee pezige, in zwart spandex gegoten vrouwen van 40 een ‘gembershot’ te drinken, zo’n maagbedervend slokje hedendaags bijgeloof, terwijl ze een op handen zijnd kinderfeestje bespraken, in het park, bij de ‘klimboom’. Alles was geregeld, schragentafels, glaswerk gehuurd (‘op je 10de verjaardag zijn papieren bekertjes toch een beetje lullig’) en een Italiaans restaurant zou pizza’s komen bezorgen.

‘Alleen het wéér is nog wel een dingetje’, betoogde de moeder van de jarige. ‘Als het écht mooi weer wordt, gooien ze het park dicht. Dus nu duimen we allemaal voor een spatje regen op Isa’s partijtje, hahaha, nee, het is té bizar. Maar goed, als het dus stralend weer is, dan moet het in Godsnaam maar bij ons in de tuin. Beetje krap met vijftig man, maar buiten is buiten... ’

Terwijl ik op mijn koffie wachtte bekeek ik de bierkaart. ‘Corona 4 euro’, dat merk bestaat blijkbaar gewoon nog. Ook was er bier te krijgen met namen als, en ik zweer dat ik dit niet verzin: ‘FF met je bek in ’t zonnetje’, ‘Dikke lul 3 bier’ en ‘Me, myself & I.P.A.’. Waarom doen bierbrouwers dat toch? ‘FF met je bek in het zonnetje’, hoe krijg ik dat aan zo’n bar uit mijn strot zonder dieprode blossen van plaatsvervangende schaamte?

(Er is eens door een speling van het lot een flesje bier in mijn ijskast beland dat ‘Kutbier’ heette, ondertiteld ‘blond met pruimen’: ik heb het heel lang gemeden, maar toen er niks anders in huis was heb ik het toch opengemaakt. Het bleek heel lekker bier, trouwens, en van die kut proefde je zowat niks.)

Ook de spandexvrouwen naast me keken naar het biermenu. Ze lachten. ‘O, trouwens’, vervolgde de moeder van Isa. ‘Isa was afgelopen zaterdag op een feestje waar ze al die kinderen een sneltest hadden gestuurd. Beetje overdreven wel, hè? Kinderen van 10! Ik zei, Isa, van mij hoef jij die stok niet in je neus, ik verklaar je bij dezen negatief getest. Ja, kom op zeg, die kinderen hebben al zo’n rottijd. Ik heb Isa ook beloofd, in de meivakantie rijden we gewoon linea recta naar ons huis in Rovinato, negatief reisadvies of niet.

Ik ben er zo langzamerhand echt he-le-maal klaar mee.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden