Geluksrolletjes met banaan

'Bijgeloof is de godsdienst van de dommen', zei de 18de-eeuwse filosoof Edmund Burke. Dat stemt tot nadenken, want het is vandaag vrijdag de 13de. Geen ramp lijkt me, ik ben geboren op een vrijdag de 13de en al zijn er wellicht mensen die dat alsnog een beproeving vinden, zelf ben ik daar best content mee.

© thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
275-300 g biologische zilvervliesrijst
1 rood pepertje, fijngehakt zonder zaadjes
200 g santen, in stukjes
neutrale olijfolie
8 kleine, nét rijpe bananen
16 plakjes biologische achterham
1 1/2 eetl. (grove) mosterd
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
200 g feta, in miniblokjes
handje geroosterde zonnebloem- of gemengde pitten
Verder ben ik niet zo bijgelovig: zelfs als buurkater Moor me 's avonds mijn nek laat breken op het tuinpad ben ik nog dol op zwarte katten, ik loop rustig onder wiebelladders door, heb in mijn leven zonder merkbare gevolgen zeker al dertig make-up-spiegeltjes gebroken en ik houd het meest van hoefijzers met een paard erboven.

Maar bestaat er eigenlijk ook bijgeloof over eten? Ik kon een paar verhalen vinden, zoals het intrigerende zeemansbijgeloof dat je ten bate van een behouden vaart op de dag van vertrek geen rode kool moet eten, niet met zout moet knoeien of iemand anders zout over jouw bord moet laten strooien, een verstandig advies lijkt me. En dan natuurlijk de bekende eetmythes: dat asperges, eieren en oesters de potentie zouden bevorderen. Dat je van chocolade puistjes krijgt. En dat je een kater kunt bestrijden door 's morgens een borrel te nemen (je stelt 'm wel uit, weet ik uit ervaring).

Maar er schijnt wel degelijk eten te bestaan waar je gelukkiger van wordt. Onder andere bananen, chocolade en noten, soja en pepers, volle rijst, pasta en kaas zouden de aanmaak van 'geluks'-stoffen als serotonine, endorfinen, dopamine en tyrosine bevorderen en je blij maken. Kijk, dat gaan we natuurlijk proberen. Als je de peper weglaat, worden je kinderen hier ook gelukkig van.

Kook de rijst in afgepast water met zout, gehakte peper en gesmolten santen gaar en smeuïg. Verhit een scheut olie in een anti-aanbakkoekenpan en bak de bananen aan weerskanten bruin. Laat ze afkoelen, bestrijk de hamplakjes met mosterd en wikkel de bananen erin. Meng de lenteui door de rijst en maak op smaak af met wat zout. Verwarm de oven voor op 200 °C, verdeel de rijst over een lage, ingevette ovenschaal, verdeel de banaanrolletjes en daarna de feta erover. Zet een kwartiertje in de oven en bestrooi met de zaadjes. Geef er veldsla bij en chocoladevla toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.