GeldvraagTestament

Geldvraag: Heb ik als gewoon geval een testament nodig?

Ik ben een doorsnee vrouw: getrouwd, twee kinderen, eigen woning, redelijk gevulde spaarrekening, maar niet rijk. Ik heb geen testament en mijn vrienden zeggen dat ik dat ook niet nodig heb. Klopt dat?

Een wetboek en testament bij een notaris. Beeld ANP
Een wetboek en testament bij een notaris.Beeld ANP

In principe klopt dat wel. Als er geen testament is, wordt uw erfenis verdeeld volgens de standaardformule. Dat wordt het ‘wettelijk erfrecht’ genoemd. Uw erfenis bestaat uit de helft van het gemeenschappelijke bezit van u en uw partner. Uw partner is en blijft de eigenaar van de andere helft.

Uw helft wordt gelijk verdeeld onder de erfgenamen: uw man en de twee kinderen. Uw partner krijgt dus een derde van uw deel. Hij blijft dus eigenaar van tweederde van wat u samen bezat. Hij mag bovendien blijven beschikken over het deel van uw kinderen. Hij betaalt de erfbelasting voor zichzelf en de kinderen.

Het wettelijke erfrecht beschermt de achterblijvende partner. Die hoeft niet ineens het huis te verkopen omdat een deel van de erfenis naar de kinderen gaat. Hij blijft de beheerder van het bezit.

Niet de dupe

De kinderen zijn hier niet de dupe van. Zij hoeven geen vermogensheffing te gaan betalen over hun erfdeel dat ze nog niet in handen krijgen.

Stelt u zich eens voor dat uw partner na uw overlijden eenzaam is, gaat internetdaten en na een jaar of wat weer een nieuwe relatie krijgt en hertrouwt. De kinderen kunnen bij het hertrouwen aanspraak maken op hun erfdeel van hun overleden moeder. Zij beroepen zich dan op hun wilsrechten, zoals dat heet. Zij kunnen vader niet uit huis zetten en dwingen de woning te verkopen, maar hij heeft wel hun toestemming nodig om de woning te verkopen.

Wie wil voorkomen dat de kinderen hun achtergebleven ouder de voet dwars zetten, moet een testament maken. In het testament kunnen de wilsrechten van de kinderen beperkt of opgeheven worden.

Andere redenen om een testament te maken, zijn echtscheidingen. Stel: het kind krijgt een erfenis van zijn moeder en is op dat moment getrouwd in gemeenschap van goederen. Enkele jaren later gaat het kind scheiden. Via een testament kun je regelen dat het kind de erfenis niet hoeft te delen met zijn ex. Of u overlijdt terwijl u zelf in een echtscheiding verwikkeld bent. Een goed testament bevat een echtscheidingsclausule waardoor uw toekomstige ex niet uw erfgenaam wordt.

Jongste kind

Er zijn meer situaties te bedenken waar een testament een oplossing voor biedt. Bijvoorbeeld uw partner weet niets van geldzaken en luistert altijd naar het oudste kind. U vindt dat het jongste kind de zaken beter regelt en wijst hem in het testament als executeur aan.

Hoe meer je erover nadenkt, hoe handiger een testament is. Het kan gedoe voorkomen en dat geldt ook voor doorsnee gevallen. Een testament kost geld. U moet zelf beslissen of u dat er voor over heeft.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden