Gekwelde Thomas valt ten prooi aan twijfels

Het vrouwenschaatsen staat op zijn kop, maar Annamarie Thomas aanschouwt met gemengde gevoelens de machtswisseling op het ijs. In het theater waar de Friezin zich negen maanden geleden met twee wereldtitels nadrukkelijk opwierp als troonopvolgster van Gunda Niemann, viel Thomas afgelopen weekeinde ten prooi aan twijfels en een vleugje wanhoop....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

HAMAR

Na een periode vol blessureleed gleed Thomas met de handrem aangetrokken door het Vikingschip, maar dat kon niet verbloemen dat haar achterstand pijnlijke vormen heeft aangenomen. De mix van verwondering en nuchterheid waarmee ze doorgaans haar optredens analyseert, was vervangen door een zorgelijke stem.

De essentie zich in één zin vangen. 'Vorig jaar was ik tweede op het EK, nu moet ik dat toernooi misschien wel missen.' Het is een allerminst denkbeeldig scenario. Aan de hegemonie van Tonny de Jong valt momenteel niet te tornen en in haar spoor getuigen Zijlstra en De Loor eveneens wekelijks van Europese aspiraties.

Sinds drie jaar regeert Thomas in eigen land de vierkamp en niet eenmaal behoefde ze zich op een NK 'verrot' te rijden. Tekenend was het daarom dat ze zondag de hoop uitsprak dat komend weekeinde in Assen haar sprint 'in ieder geval lekker loopt', aangezien ze daarmee tot voor kort een onoverbrugbare kloof sloeg naar de concurrentie. Zondag moest ze op de 5000 meter respectievelijk 28 en 20 seconden prijsgeven op Zijlstra en De Loor. Op de 3 kilometer kwamen ze ten val.

Het was logisch dat Thomas zich in Hamar niet in de frontlinie liet zien. Sinds drie weken heeft de wereldkampioene van de middenafstanden de trainingen hervat, nadat ze de week daarvoor in een ziekenhuisbed had doorgebracht. Behalve nadelige fysieke gevolgen is ook de mentale schade die ze daaraan heeft overgehouden evident. De oorzaak voor haar oogstoornissen werd (nog) niet gevonden en Thomas erkende dat die gedachte kwelt.

De verwachting dat ze haar trainingsachterstand relatief makkelijk zou inlopen bleek vervolgens ijdel en als gevolg daarvan raakte Thomas naar eigen zeggen in een negatieve spiraal. 'De ene na de andere tegenslag krijg ik. Twijfels over mijn ziekte, twijfels over de klapschaats en dan moet ik ook nog toekijken hoe die andere meiden elke week keihard rijden. Juist dan is het moeilijk gemotiveerd te blijven.'

Illustratief voor Thomas' gekneusde moraal was haar eerder in de week genomen besluit een paar klapschaatsen onder te binden. Uitgerekend coach Ab Krook drukte zijn rijdsters een jaar geleden op het hart dat experimenten met materiaal tijdens het seizoen onverstandig zijn, maar kennelijk in de hoop dat zich een wonder zou openbaren kreeg zijn oogappel die les de voorbije week niet te horen. Ook Thomas' eerdere scepsis ten aanzien van de klapschaats, na een test in maart, deed kennelijk niet terzake.

Het nieuwe schoeisel deed haar niet zwieren, zoals haar ploeggenotes dat wel kunnen op klapschaatsen, en ook dat riep bij Thomas weer tal van vragen op. De sfeer van het mechanisme stond te strak en in de speurtocht naar een verklaring bedacht ze vervolgens dat ze niet exact hetzelfde model had gebruikt als de rest. 'Die van mij leken wel een kilo zwaarder.' Thomas wist het dus nog niet. 'Ik denk dat ik ze nog maar een keer moet proberen.'

De tijd dringt voor Thomas, beseft ook Krook. Volgens de coach heeft de Friezin, die tijdens haar verblijf in het ziekenhuis bijna vier kilo aan gewicht verloor, nog drie weken 'hard trainen' nodig om fysiek op hetzelfde peil te komen als de overige rijdsters. De komende week wordt de intensiteit echter noodgedwongen teruggebracht, opdat Thomas uitgerust en scherp aan de start verschijnt in Assen.

De rol van vaandeldraagster is vol overtuiging overgenomen door Tonny de Jong, wier prestaties zelfs vijfvoudig wereldkampioene Niemann te machtig zijn. Na twee opeenvolgende nederlagen, in Berlijn en Heerenveen, stelde de Duitse alles in het werk om in Hamar revanche te nemen op de 22-jarige Heerenveense, maar die gaf een dermate imponerend antwoord (slotronde 32,8 op de 3 kilometer) dat Niemann voor de derde maal door de knieën ging. Op de 5 kilometer bewees De Jong dat zulks allang geen stunt meer is.

De Jong heeft Niemann in de houdgreep en serieuze aanvallen heeft ze op korte termijn slechts te verwachten van Duitse officials. Bondsvoorzitter Gert Zimmermann, tevens vice-voorzitter van de ISU, zal binnenkort de Internationale Schaatsunie officieel verzoeken richtlijnen op te stellen aangaande het materiaal en de (klap-)schaats in het bijzonder. Niemann mag best verslagen worden, maar wel fair uiteraard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden