Geinig concept, maar de uitvoering kan beter

Recensent Mac van Dinther eet bij visrestaurant Pesca in Amsterdam.

Een visrestaurant als vismarkt. Beeld Els Zweering

Wat doen we in Amsterdam?

We kijken nog één keer terug. 2016 was het jaar van de vis. Nog nooit kwamen er in één jaar tijd zo veel visrestaurants bij in Nederland. En geen trendwatcher die het had voorzien. Het moet ermee te maken hebben dat je als consument nauwelijks nog aan goede vis kunt komen; in sommige provinciesteden is al geen viswinkel meer. Dan ben je als visliefhebber aangewezen op restaurants.

Zoals Pesca dus. Wat is daar bijzonder aan?

Voor een huizenmakelaar tellen drie dingen: locatie, locatie, locatie. In de horeca is dat concept, concept, concept. Pesca heeft een concept, namelijk dat van de vismarkt.

Beeld Mac van Dinther

Leg uit.

Als we het pand aan de Rozengracht binnenkomen worden we ontvangen in het 'Theatre of Fish' waar een roestvrijstalen toonbank staat waarin de oogst van de zee op ijs ligt uitgestald: gitzwarte mosselen, zilverig blinkende zeebaarzen, waaiervormige coquilles, goudkleurig gestreepte pietermannen, blanke kabeljauwfilet. Het is een bescheiden uitstalling, op de markt in elk Frans of Italiaans provinciestadje ligt drie keer zoveel. Maar dit is het land der visetende blinden en daar is panga koning. De bedoeling is, leggen twee knappe visvrouwen uit, dat we hier onze maaltjes bij elkaar sprokkelen. Onze aankopen gaan vervolgens naar de keuken om klaargemaakt te worden. De vis wordt per gewicht betaald. Je kunt het dus zo duur (en goedkoop) maken als je wilt.

De cijfers
Kosten: euro 149,50 voor twee
Eten 7-
Bediening 7,5
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 7+

Het menu
Mosselen, coquilles met saus van groene linzen, laurier en makreel. Softshellkrab met knoflookemulsie. Fish 'n chips. Gegrilde pieterman met saus van zilveruitjes, sjalot en vanille.

Geinig.

Dat is het. We kiezen mosselen, coquilles, softshellkrab, kabeljauw en pieterman en krijgen een pieper mee die afgaat als ons eten klaar is. Bij de bar nemen we water en een flesje wijn en zoeken een plekje in de eetzaal waar lange houten tafels staan op een vloer van grof visgraatparket tussen bakstenen muren. Aan de zijkant is de open keuken waar we ons eten kunnen ophalen.

Geen bediening?

Die is er wel: enthousiaste types in zwarte T-shirts met opschriften als Catch of the Day, Graatmager en Zeekoe. Maar ze zijn er vooral om af en toe de vuile borden weg te halen (schone staan op tafel) en een nieuw glas te brengen.

Beeld Mac van Dinther

Hoe smaakt het?

We beginnen met een maaltje mosselen die lekkerder waren geweest als niet iemand mierzoete gembersiroop in het kooknat had gedaan. Mosselen zijn geen snoepgoed. De gegrilde coquilles zijn helaas al lauw als wij ze ophalen. Het sausje van groene linzen met makreel dat erbij zit is apart.

Dat de keuken het wel kan, bewijst de softshellkrab die loeiheet uit de frituur komt: prachtig krokant van buiten, sponzig zacht van binnen. Daarna eten we nog een prima fish - stevige brokken sneeuwwitte kabeljauw in een goudbruine korst - met matige chips (droge friet). We besluiten met gegrilde pieterman, een zeldzaam visje: het vlees is mooi stevig, maar ook een beetje droog. Het zuurzoete drabje dat er als saus bij ligt, maakt weinig indruk.

Pesca
Rozengracht 133
020-3345136
1016 LV Amsterdam
pesca-amsterdam.nl

Op en af, zo te horen.

De bedenkers van Pesca, een stel jonge ondernemers, willen vis serveren op een laagdrempelig niveau en zo duurzaam mogelijk, wat in de viswereld van nu een mijnenveld is. Dat is sympathiek. En een miljoen keer beter dan panga of Kapitein Iglo. Wat niet wil zeggen dat het niet beter kan.

Beeld Mac van Dinther
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden