Gehakt-shortcut

In tegenstelling tot wat tamelijk veel lezers schijnen te denken vormen de Volkskoks geen hecht team dat zich, getooid met hagelwitte mutsjes, dagelijks ten burele van de Volkskrant rond dampende pannen schaart....

Sylvia Witteman

Sterker nog: de meeste betrokkenen treffen elkaar nauwelijks één keer per jaar, en dan niet eens in een keuken, maar in een restaurant. Zo, dat weet u dan ook weer. En nu ik toch bezig ben uit de school te klappen wil ik nog wel een veel gestelde vraag beantwoorden, namelijk: ‘Is het nou niet moeilijk om steeds weer nieuwe recepten te bedenken?’ Het antwoord is: de meeste culi-schrijvers verzinnen zelden een echt nieuw recept. Vrijwel alle goede recepten zijn immers al eens door iemand anders bedacht: pogingen om zelf eens iets heel nieuws te verzinnen op culinair gebied ontaarden meestal in verwerpelijke fusion-creaties of bizarriteiten in het haring-metslagroom-genre. Lekkere gerechten hoef je niet zelf te verzinnen, want er bestáán er al zo vreselijk veel. Maar lang niet iedereen weet hoe zo’n goeie klassieker het handigst wordt klaargemaakt. Een begeerlijk en kindvriendelijk balletje gehakt in hartige tomatensaus, bijvoorbeeld. Wil je dit volgens de regelen der kunst doen, dan ben je wel even bezig, met brood weken in melk, nootmuskaat raspen, tomaten ontvellen, kortom: gedoe. Het kan ook anders. Echte culi’s kijken er op neer, want er gaat gehaktmix uit de fabriek in. Desondanks kan ik u verzekeren dat onderstaand recept altijd een razend succes is. Echt. Meng het gehakt met de eieren en de gehaktmix. Draai er balletjes van iets groter dan een pingpongbal, of nog beter, laat het uw kinderen doen terwijl u de saus maakt: fruit de ui en knoflooksnippers glazig in een braadpan met wat olijfolie. Doe er een scheutje wijn bij, het pak gezeefde tomaat, oregano en verkruimeld bouillonblok naar smaak. Breng alles aan de kook, leg er vervolgens de balletjes in, en laat die in een kwartier zachtjes gaar worden in de saus. Proef op zout en peper, en dien op met pasta of rijst. Wie er een keer een dolle boel van wil maken kan ook eens wat geraspte citroenschil door het gehakt kneden, en/of wat dito parmezaan.

Maar ja: zo’n gedoe, hè.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden