Gegrilde octopus met peterseliedressing

Tja, en als het dan maar lang genoeg blijft regenen, dan ga je op een gegeven moment toch maar in de regen barbecueën. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het begint al bij iets vrij essentieels, namelijk dat gloeiende kooltjes en regendruppels niet echt samengaan. Maar we zijn niet voor een gat te vangen, dus daar hebben we iets op bedacht.

© thinkstock

Ingrediënten

1 kg octopus (1 grote of 2 kleintjes)
1 fles witte wijn
2,5 dl water
4 grote uien, in grove stukken
5 blaadjes laurier
20 zwarte peperkorrels
2 el mayonaise
1 el kappertjes
0,5 dl citroensap
3 tenen knoflook
20 gram platte peterselie, zonder stelen
Olijfolie
Rucola
We hebben er een paraplu bij gepakt. Dat was even best grappig, maar toen diende de volgende uitdaging zich aan. Hoe wapper je de Weber tot grote hoogten, als het je al de grootste moeite kost om de Weber met de paraplu in je knuisten tegen de inkomende slagregen te beschermen? Dat lukt dus niet.

Lang verhaal kort: vriend Daan heeft zich in een regenpak gehesen, zo een voor op de fiets, met reflecterende strepen, en is als een gek met een stuk karton gaan wapperen. Dat karton werd alleen steeds natter zodat er na een tijdje weinig meer te wapperen viel, en inmiddels begon ik me steeds lichter in het hoofd te voelen, waarschijnlijk door de koolmonoxidevergiftiging die ik onder de paraplu aan het oplopen was. Maar uiteindelijk gloeiden de kooltjes als nooit tevoren, en daar was het tenslotte allemaal om te doen. Bovendien was het net even gestopt met regenen.

En zo werd het toch nog een genoeglijke avond. Eentje met allerhande gegrilde spijzen, waaronder deze verrukkelijke octopus, een aanrader voor uw eerstvolgende barbecuefestijn.

Koop de octopus op de markt of bij uw visboer, en verbaas u erover hoe weinig dat kost. Spoel schoon onder de kraan, en snijd in 9 stukken (de acht tentakels en het hoofd). Doe de octopus in een grote pan, met de wijn, water, uien, laurier, peperkorrels en wat zout. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan, en laat 75 minuten zachtjes garen. Haal de stukken uit het vocht, dep droog, en bestrijk met olijfolie.

Doe de knoflook, peterselie, kappertjes, mayonaise, citroensap en 1 dl olie in een mengbeker en zet de staafmixer erop. Breng de dressing op smaak met peper en een snufje zout.

Gril de stukken octopus boven een gloeiend hete barbecue, ongeveer 3 minuten per kant, totdat ze een beetje knapperig zijn. Leg wat rucola op een grote schaal, verdeel de octopus erover, en lepel er wat van de dressing over. Lekker met de tentakels eten, bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden