Gegrilde meiknolletjes met zalm en hollandaisesaus
Het is mei, dus hebben we het in deze rubriek voortdurend over asperges, alsof dat godnondeju de enige groente is die op dit moment uit de grond komt gekropen. Vandaag wil ik een lans breken voor het meiknolletje. Ook dat is een echt seizoensproduct, al ligt hij wat langer in de schappen van uw groentejuwelier dan de asperge. Een maand of drie, om precies te zijn.
Ingrediënten
Voor 4 personen:250 gram roomboter
8 meiknolletjes, geschild
olijfolie
1 teen knoflook
peper en zout
150 gram gerookte zalm, in repen
2 el kappertjes
2 dl zonnebloemolie
cayennepeper
5 eidooiers
2 el witte wijnazijn
sap van een citroen
Meiknolletjes en asperges hebben trouwens erg veel gemeen: ze zijn allebei wit, grotendeels uit water opgetrokken en imponeren nou niet als overdreven zwaar van smaak, om het mild uit te drukken. Dat is ook helemaal niet erg, want het geeft de ruimte om er allerlei leuke smaakjes aan toe te voegen. Ooit iemand een kaal bord met alleen asperges naar binnen zien hengelen? Nee? Nou dan.
Vandaag een gerecht waarin zomaar een hoofdrol weggelegd had kunnen zijn voor de asperge, ware het niet dat het meiknolletje nu eens in het spotlicht staat. Zal hem leren, die lange slungel, met z'n airtje van kijk-mij-eens.
Laat de boter langzaam smelten in een steelpannetje en schep de witte drab die boven komt drijven er zo veel mogelijk af. De boter is nu geklaard. Kook de meiknolletjes vijf minuten in ruim kokend water dat u goed gezouten heeft. Snijd de meiknolletjes doormidden. Pureer de knoflookteen met 1 dl olijfolie en bestrijk daar de meiknolletjes mee. Gril ze in een hete grillpan, ongeveer 2 minuten per kant.
Maak intussen de hollandaise: klop de eidooiers met de azijn schuimig op het kleinste pitje van het fornuis (of doe chic, en ga au bain- marie). Haal van het vuur zo gauw het eimengsel lobbig wordt en gaat binden. Giet nu de warme (!) boter in kleine straaltjes erbij en blijf goed kloppen, tot een dikke, lobbige saus ontstaat. Gaat de boel toch schiften, dan doet een scheutje lauw water vaak wonderen. Breng op smaak met zout, cayennepeper en citroensap. Verhit de zonnebloemolie en frituur er de kappertjes in, een minuut. Laat uitlekken op keukenpapier. Maak de borden op met de gegrilde knolletjes, plukjes zalm, bestrooid met kappertjes en een slotgrachtje hollandaisesaus eromheen.