Gegratineerde oesters

Adriaan de Boer


Ingrediënten

Gegratineerde oesters
16 creuses
40 gr boter
2 bosuitjes
1 teen knoflook
handje verse koriander
25 gr blauwschimmelkaas
chilipoeder


Laatst op een oesterparty het oestermes van een vriend stukgebeiteld op een weerbarstige creuse, een bonkige steen met de omvang van een tennisbal. Het lemmet brak, een stuk metaal schoot met een harde tik tegen de muur.

Maar die oesters als je ze had open gewrikt, was het alsof je van bovenaf in een opblaasbadje keek. Wat een joekels. En lekker. En goedkoop. En min of meer toevallig in Nederland beland: als door de strenge winter van 1963 het hele oesterbestand nabij de Oosterschelde niet was doodgevroren, waren de oesterkwekers misschien wel nooit begonnen met de Japanse oester, zoals de creuse eigenlijk heet. Die plant zich sneller voort dan de 'platte Zeeuwse', alom beschouwd als het fijnste dat de Nederlandse oesterkweek te bieden heeft.

Voor die platte oesters betaal je de hoofdprijs. Maar wie bij de visboer op de markt een mandje creuses ziet liggen, kan weleens aangenaam worden verrast. Laatst betaalden we 50 cent per oester, mits we de visboer zouden verlossen van zijn laatste twee mandjes. Zaterdagmiddag, vier uur je moet maar geluk hebben.

Thuis maakten we ze open met het nieuwe oestermes, een ergonomisch gevormd geval dat meer lijkt op een gestroomlijnde briefopener dan op een traditioneel oestermes. Even de buren gehaald: oesteralarm! Met zijn vieren eerst twee oesters de man naar binnen geslurpt; daarna de zestien resterende gedrochten op z'n Indiaas klaargemaakt.


Bereidingswijze

Open de oesters en laat ze liggen in de halve schelp, maar snijd ze wel voorzichtig los van de onderkant. Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg de oesters op een bakplaat.

Smelt 40 gram boter in een steelpan; roer de in ringetjes gesneden bosui erdoor, de fijngesneden knoflook en de fijngehakte koriander. Verdeel het mengsel over de oesters. Strooi met duim en wijsvinger een klein beetje chilipoeder over elke oester. Leg er dan een paar kruimels simpele, milde blauwschimmelkaas op (neem Danablu, of zoiets).

Schuif de bakplaat voorzichtig in het midden van de oven en haal hem eruit zodra de kaas is gesmolten. Dat duurt 5 minuten, misschien iets langer.

Meteen opeten.

Henrico Prins


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden