Gefrituurde kip
Ingrediënten
grote, politiek correcte braadkip
sap van twee citroenen
4 eetlepels goede olijfolie
twee tenen knoflook,
gekneusd
vier eetlepels mosterdpoeder (Colman's, zo'n klein geel blikje)
3 eieren geraspte schil van een citroen
125 gram meel om in te frituren:
halve liter eenvoudige olijfolie
Goed nieuws! James Dean is niet dood. Hij leeft, en werkt bij Kentucky Fried Chicken in Berlijn. Ik zeg niet welk filiaal, want dan komen jullie allemaal, en ik wil hem graag voor mezelf houden. Niet dat daar ook maar de geringste kans op is, trouwens. Hij is half zo oud als ik en bovendien een nicht als een kathedraal. Ook is hij onvoorstelbaar mooi.
Blijkens zijn naambordje heet hij 'Uli' en hij spreekt een bijna onverstaanbaar plat Berlijns. Net als de echte James heeft hij een raadselachtige, weemoedige, onbegrepen blik in de ogen. James Dean keek zo, omdat hij zonder bril vrijwel blind was. Bij Uli ligt de oorzaak waarschijnlijk in het feit dat hij zo stom is als het achtereind van een varken. Negen van de tien keer levert hij zelfs de eenvoudigste bestelling nog niet foutloos, geeft veel te veel of te weinig wisselgeld en lacht bij ontdekking lang en hinnikend.
Toch houd ik veel van hem. Vrijwel wekelijks trotseer ik de frituurwalm om naar hem te komen kijken. Als je niet te dichtbij gaat zitten kun je zijn stem niet horen, en dan is de illusie bijna perfect.
Aan die vieze, vette hompen gefrituurde kip ben ik trouwens ook al verslaafd. Daar voel ik me schuldig over, want het zijn zielige batterijkippen, die men natuurlijk zou moeten boycotten. Nigella Lawson geeft in Forever summer een recept om thuis zelf kip te frituren. Voordeel is, dat je hiervoor een blije scharrelkip kunt nemen. Ook is het veel lekkerder dan Kentucky Fried Chicken. Het nadeel: eten zonder James.
De kip moet, met botten en al, in ongeveer twintig kleine stukjes gehakt worden. Met zo'n chinees bijltje is dat niet moeilijk zelf te doen maar je kunt het ook aan de poelier vragen.
Bereidingswijze
Marineer de kipstukjes een halve tot een hele dag in een kom met citroensap, olijfolie, knoflook, zout, peper, en twee eetlepels van het mosterdpoeder. Laat ze voor gebruik op kamertemperatuur komen.
Klop de eieren los in een kom met zout en peper. Doe het meel op een bord en meng het met twee eetlepels mosterdpoeder.
Giet olie in een grote braadpan, ruim een centimeter hoog, en verhit die tot de steel van een houten lepel bruist als je hem erin steekt. Haal telkens een stukje kip door ei en vervolgens door meel, leg die in de hete olie met niet meer dan een stuk of zes tegelijk. Laat elke portie ongeveer een kwartier bakken. Als het te snel bruin wordt, moet het vuur wat zachter.
Laat uitlekken en eet warm of koud met zout, peper en citroensap, of met mosterd.