Geflambeerde kippenlevers met sla

Vraag op een willekeurig feestje wie er van lever houdt, en je krijgt de gruwelijkste verhalen te horen over taaie zenen en groene stukjes en penetrante geurtjes. Ik verdenk de meeste mensen er overigens van dat ze die verhalen gewoon ter plekke verzinnen, dat er ooit ergens in een ver verleden een aangetrouwde oom is geweest die een minder gunstig uitgevallen stuk varkenslever voor zijn neus heeft gekregen, en dat zo'n verhaal vervolgens generaties lang wordt overgenomen en aangedikt, alsof ze het zelf hebben meegemaakt.

Marcus Huibers
null Beeld

Ingrediënten

500 gram biologische kippenlevers
150 gram biologisch spek, in blokjes of reepjes
2 rode uien, in dunne ringen
4 tenen knoflook, fijn gehakt
Een paar blaadjes salie, in reepjes
Olijfolie
1 dl whisky
Peper en zout
Rucola, bladsla of een ander blaadje
Azijn
Verse kervel
Maar lever heeft een imagoprobleem, zoveel is wel duidelijk. Helemaal vreemd is dat niet, want lever zit tjokvol giftige afvalstoffen, waardoor je het niet al te vaak mag eten, zeggen voedseldeskundigen. Het schijnt dat de gemiddelde ijsberenlever zoveel vitamine A bevat dat wij mensen daar gelijk op zouden overdosen. Mocht u op de Noordpool ooit nog eens zonder eten komen te zitten, wees gewaarschuwd.

Het goede nieuws is dat een kleine shot vitamine A op zijn tijd best gezond is. Dat treft, want kippenlever bijvoorbeeld is erg lekker, erg goedkoop, en ook nog eens erg duurzaam, omdat het een restproduct is. Lekker eten en een onbezwaard geweten, kom daar nog maar eens om. Zijn drank en lever doorgaans niet zo'n heel gezonde combinatie (denk aan Herman Brood, wiens opgezette lever onder zijn ribbenkast uitpuilde), deze kippenlevertjes fleuren helemaal op van de flinke scheut whisky waarmee we ze flamberen.

Laat de kippenlevertjes uitlekken in een vergiet. Bak het spek met de uien, knoflook en salie op laag pitje, een minuut of tien, zodat het spek wordt uitgebakken en de rest gesmoord. Haal uit de koekenpan. Bak nu de kippenlevers in een plens olie op middelhoog vuur, een minuut of vijf, en schep regelmatig om. Zet daarna het vuur hoog, schenk de whisky erbij, en houd de pan scheef, zodat de vlam erin schiet. Laat rustig uitdoven, dat gaat vanzelf. Doe het spekmengsel terug in de pan, kruid met zout en peper, en schep nog even om. Als het goed is zijn de levertjes nog een klein beetje rosé van binnen.

Maak de sla aan met olie en azijn. Verdeel de kippenlevers over de sla en garneer met kervel of een ander aangenaam kruidje. Eet er knapperig brood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden