PostuumGeertje Kuijntjes

Geertje Kuijntjes (1905-2019): ‘Supereeuweling’ won op 112de nog met sjoelen

Met ruim 114 jaar werd Geertje Kuijntjes uit Gorinchem de op een na oudste Nederlander. Met haar dood is de laatste levende uit 1905er ook niet meer.

Geertje Kuijntjes (1905-2019) Beeld
Geertje Kuijntjes (1905-2019)

Toen ze 100 jaar werd in 2005 wist ze dat de burgemeester van Gorinchem op verjaardagsvisite zou komen. ‘Dat wilde ze niet, omdat ze zelf niet de koffie kon serveren. Ze besloot het huis uit te gaan en die dag in haar eentje in een hotelletje door te brengen. Hetzelfde deed ze toen ze 101 en 102 werd.

‘Daarna hebben we de gemeente maar op de hoogte gesteld dat ze liever geen bezoek wilde. Pas op haar 110de jaar hebben we dat veranderd. Toen heb ik gezegd: ‘En nu vier je je verjaardag. Dan had je maar niet zo oud moeten worden’. En dat vond ze goed’, zegt haar mantelzorger Margriet de Groot.

Vijf verjaardagen werden zo gevierd. Op 24 december overleed Geertje Kuijntjes in woonzorgcentrum De Schutse. Met 114 jaar en 158 dagen werd ze de op één na oudste Nederlander ooit. Alleen de in 2005 overleden Henny van Andel-Schipper uit Hoogeveen werd nog bijna een jaar ouder.

Haar hele leven bleef ‘de supereeuweling’ in Gorinchem wonen. Ze had nooit een relatie of kinderen, want dat was maar gedoe. Veertig keer liep ze de Vierdaagse van Nijmegen. Totdat het op 88-jarige leeftijd niet meer ging.

Op haar 100ste jaar brak ze een heup, waarna ze een rollator nodig had. Maar tot haar 105de kon ze nog zelfstandig blijven wonen. ‘Het zien en horen liet wel te wensen over. Ze kon niet zelf meer een knoop aan een vest zetten’, zegt Margriet de Groot, die sinds 2002 haar hulp was. ‘Maar tot haar 112de jaar kon ze nog breien, zingen, gymmen en sjoelen. En ze won ook nog’, zegt De Groot.

Al sinds 27 augustus 2015 was ze de oudste inwoner van Nederland. Zelf wist ze niet waar ze de hoge leeftijd aan te danken had. Ze had als kostuumnaaister een zittend beroep gehad, maar compenseerde dat met wandelen en dansen. Ze wees ook op de wapenspreuk van de stad Gorinchem: Fortes creantur fortibus (Sterken brengen sterken voort). Ook haar moeder Jannigje Reijnen en vader Jan Kuijntjes bereikten beiden de hoge leeftijd van 96 jaar.

Toch waren de genen geen garantie voor een hoge leeftijd. Van de zes kinderen die haar moeder baarde, werden de eerste twee dood geboren. De tweeling die een jaar na Geertje werd geboren, werd nog geen drie maanden. Alleen het nakomertje Arie haalde net als Geertje de volwassen leeftijd. Maar hij overleed in 1976 op 66-jarige leeftijd. Zij was toen al lang met pensioen. ‘Ze heeft haar pensioen wel terugverdiend’, lacht De Groot. ‘Maar ze maakte zich altijd ongerust wie haar zou verzorgen.’ Ze had alleen nog verre familie die zich weinig om haar bekommerde. Gelukkig kreeg ze fantastische zorg in De Schutse.

‘De ene verzorger kon op haar bord schijten, de ander joeg ze de kamer uit. Maar ze bleef altijd vrolijk en positief.’ Op 22 juli 2016 was ze eregast op de 100ste verjaardag van de Vierdaagse.

Ze was de laatste Nederlander uit het jaar 1905, ook het geboortejaar van Jean Paul Sartre, Frits Philips, Christian Dior en Joan Crawford. ‘Toen zij werd geboren, reisden ze met de paardentram naar Meerkerk, waar haar familie woonde’, zegt De Groot. De oudste inwoner van Nederland is nu de Utrechtse Anne Brasz-Later, met 113 jaar en 165 dagen oud. De oudste man is Eelke Bakker (109 jaar) uit het Friese Dokkum.

In totaal zijn er nu 2.100 Nederlanders met een leeftijd van 100 jaar of meer. 87 procent daarvan is vrouw. Dat aantal zal volgens het CBS groeien tot 3.400 aan het einde van het decennium. Dat is niet uitzonderlijk. In Japan wonen de meeste eeuwelingen: meer dan 70 duizend.

De oudste vierde op 3 januari haar 117de verjaardag. Zij is ook de oudste persoon in de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden