Geen vette bek maar haute friture

Mac eet uit

Recensent Mac van Dinther eet bij Tante Nel in Rotterdam.

Haute Friture bij Tante Nel in Rotterdam. Foto Els Zweerink

Tante Nel? Dat klinkt niet als een sterrenzaak.

Dat is het ook niet. Tante Nel is een snackbar.

Een snackbar!?

Ja. Maar niet zomaar één. Bij Tante Nel stappen we in de nieuwe wereld van de haute friture.

De cijfers:
Kosten: € 19 (55 met drank) (p.p.)

Punten:

Eten 7,5
Bediening 8
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 7,5

Het menu:
Patatje stoofvlees, Lindenhoff frikandel, Oma Bobs kalfskroket, bal van Tante Nel, truffelmayonaise, rucola-kaasminicroquette.

Tante Nel
Pannekoekstraat 53
3011 LC Rotterdam
010-846 0265
facebook.com/tantenel010

Haute friture?

Je kon erop wachten. Na de opkomst van de 'betere' hamburger, was het een kwestie van tijd dat iemand op het idee zou komen hetzelfde te doen met de Nederlandse vette hap. Precies het gat waar Tante Nel in springt.

Geinig. Waar doet ze dat?

We vinden Tante Nel in het centrum van Rotterdam aan de - dat verzin je niet - Pannekoekstraat: een naoorlogse straat met portiekflats boven de winkels. Nel zit op de hoek, met het logo groot op de gevel: een hippe tante met jarenvijftighairspraykapsel en knalrood gestifte lippen.

Ziet het eruit als een snackbar?

Ja. Dat wil zeggen: bijna toch. De frituurwand van roestvrijstaal tegen witte tegeltjes onder blikkerend tl-licht doet vertrouwd aan. Langs de ramen zijn twee smalle houten eetbars, aan de muur hangt een tv-scherm waarop radio wordt afgespeeld. Enige fremdkörper is een stalen bar midden in de zaak waarachter een goed gevuld rekje met drank hangt: wodka, tequila, jenever, whisky, gin. Tante Nel is een snackbar met volledige vergunning. Ze hebben twaalf soorten gin, zegt Kevin.

Wie is Kevin?

Kevin de Roos is een 29-jarige hipster met tatoeages, baard en glad achterover gekamd haar met een scheiding waar je een liniaal langs kunt leggen. Kevin is de bedenker en uitbater van Tante Nel, samen met zijn partner en een maat.

En waar is Tante Nel?

Die bestaat niet. De naam heeft Kevin verzonnen. Dat vond hij gezelliger klinken dan Smul- of Eethoek.

Ah. Haute friture: wat houdt dat nou precies in?

Tante Nel betrekt haar frieten van een Rotterdamse aardappelboer, bakt haar eigen gehaktballen, maakt zelf stoofvlees van scharrelvlees van het limousinrund, serveert frikandellen van de chique horecaleverancier Lindenhoff en heeft kroketten van Oma Bobs, een bedrijfje in Aalsmeer. Alleen de vlammetjes en de kipcorns zijn van Mora.

Klanten zeurden erom, zegt Kevin.

Klinkt goed. Smaakt het?

Om met de friet te beginnen: die is prima: goudbruin en knapperig. Het stoofvlees is een dikke ragout van draadjesvlees met de zoete nasmaak van ontbijtkoek. De gehaktbal - half kalf, half rund - is rond en rul, de frikandel stelt alle frikandellen die we ooit aten in de schaduw, want zacht sponzig vlees in een donker gebronsd huidje. De kalfskroket is oké, de rucola-kaasminicroquette vinden wij op het randje voor een 'eerlijke snackbar', maar ze zijn ook niet echt de moeite waard. Beetje flauw. Alleen de mayonaise is een afknapper. Niet eens echte mayo, maar ordinaire zoete fritessausmeuk. Doodzonde.

Groente?

Daar doet Tante Nel niet aan. 'Maar we hebben wel gin-tonics', zegt Kevin. Dat is waar. Die zijn ook vegetarisch. En lekker. Vooral met Schiedamse gin.

Kost dat?

55 euro. 19 voor het eten, 36 voor vier gin-tonics.

Hoeveel sterren?

Er is geen Michelingids voor snackbars. Als die er was, zou Tante Nel minimaal twee sterren krijgen, misschien wel drie. Haute friture: van ons mag het een blijvertje zijn. Nu nog een goede bamibal. En waar blijft de biologische mexicano?

Contactgegevens

Pannekoekstraat 53
Rotterdam
www.tante-nel.com

Meer over