Geen politieke druk in zaak Belgrado-vier

Nederland beschouwt de belangenbehartiging van de vier Nederlanders die in Joegoslavië worden vastgehouden als een puur consulaire zaak. Het wil vermijden dat de kwestie in de politieke sfeer wordt getrokken....

Joegoslavië houdt de vier sinds midden juli vast. Ze worden verdacht van een poging president Milosevic te ontvoeren dan wel te vermoorden. Na bekendmaking van hun aanhouding door Joegoslavië heeft Nederland tot drie maal toe de Joegoslavische zaakgelastigde ontboden. De Nederlandse vertegenwoordiger in Joegoslavië heeft herhaaldelijk op het hoogste niveau geprotesteerd tegen de behandeling van de vier.

Minister Van Aartsen kenschetste de beschuldiging tegen de vier als 'te bizar voor woorden' en zelfs minister-president Kok sprak op een persconferentie met verontwaardiging over de mishandeling van de vier. Van Aartsen gaf aan dat Nederland diverse landen heeft gevraagd druk op Joegoslavië uit te oefenen om de vier goed te behandelen en juridische bijstand te geven.

Al die inspanning mag volgens het ministerie niet als 'politieke druk' worden opgevat. Vanaf het begin is het alleen om belangenbehartiging van de vier gegaan, luidt de officiële lijn nu. Zorgen voor een bezoekregeling, bijstand door advocaten en een vertrouwensarts, visa regelen voor familieleden. Alle uitlatingen van Van Aartsen en Kok waren daar op gericht.

Sinds kort hebben de vier juridische bijstand. Joegoslavië heeft visa verstrekt aan familieleden voor een vooralsnog eenmalig bezoek.

Advocaat Z. Jovanovic is blij dat Nederland geen krachtige politieke druk uitoefent op Belgrado. 'De Nederlandse regering moet natuurlijk goed in de gaten houden wat er gebeurt. Maar politieke druk is niet goed voor deze zaak', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden