Geen pardon voor roken in café de Kachel

1.200 Euro boete geëist...

GRONINGEN Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft vrijdagmiddag een boete van 1.200 euro geëist tegen de eigenaren van café de Kachel voor overtreding van het rookverbod. Het OM eist verder dat de kroeg een maand dicht gaat, als de broers Jeroen (27) en Ronald (24) Sannes binnen de proeftijd van een jaar de asbakken weer op tafel zetten.

De Kachel is de eerste kroeg die moest voorkomen voor overtreding van het rookverbod, dat op 1 juli vorig jaar in werking trad. Negeren van het rookverbod is een economisch delict. Volgens de officier van justitie konden de gebroeders Sannes maximaal 74.000 euro boete krijgen.

Zesmaal betrapten inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) de Kachel erop dat er gerookt werd. Vijf keer kregen de broers een waarschuwing, de zesde keer volgde een proces-verbaal.

Volgens de kroegbazen daalde hun omzet met 60 tot 75 procent na de invoering van het rookverbod, waar ze zich de eerste zes weken netjes aan hielden. De rechtbankvoorzitter zette hier vraagtekens bij: de zomer van 2007 liet ook een dip zien. Volgens Sannes was de daling in 2008 echter extreem.

De advocaten van de Kachel noemden beschuldigingen en eis ‘disproportioneel’. Volgens de raadslieden Manuel Bloch en Jaap Tempelman hadden hun cliënten geen keus: voor een rookgelegenheid heeft de Kachel geen ruimte. ‘Als ze het rookverbod hadden gehandhaafd, hadden we hier vandaag niet gezeten. Dan waren ze al lang failliet geweest.’

En trouwens: ‘Wiet mag niet, maar in een coffeeshop mag je wel een joint roken – en in café de Kachel geen sigaret, een legaal product. Ik vind dit niet uit te leggen’, zei Bloch.

‘Ik lijk wel een moordenaar’, had Ronald Sannes voor de zitting gezegd – doelend op de overweldigende media-aandacht. Kan wel zijn, zei officier van justitie Eric van Sloten. Maar: ‘Dat het een publiekszaak is geworden, kunt u het OM niet verwijten.’ Hij verwijst naar de site van de Kachel, die uitvoerig melding maakt van de gang naar de rechter.

Tientallen kroegbazen van vooral kleine kroegen, rokers en cafébezoekers uit het hele land waren naar Groningen getrokken om de Kachel bij te staan. Ook Rita Verdonk was erbij. Het Tweede Kamerlid liep voorop in de stoet van de Kachel naar de rechtbank, gearmd met woordvoerder Gerhard Sannes van de Kachel en met eigenares Marina Bosman van Ons Cafeetje in Leiden.

Bij de deur van het gerechtsgebouw ontstond commotie toen de zaal vol bleek en de rest van de aanwezigen geweigerd werd. ‘We hebben hier tweehonderd kilometer voor gereden’, sputterde een kroegbazin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.