Geen nieuw wonder, maar 'n echte belevenis; Timmer rijdt 'heerlijke race' ondanks valpartij van Schenk

Marianne Timmer voltooide de duizend meter zoals haar concurrentes al gevreesd hadden: technisch fraai en in razend tempo. De ongekende macht waarmee de 23-jarige sprintster drie dagen eerder de mijl domineerde, bleek donderdag op haar favoriete nummer andermaal niet te beteugelen....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

NAGANO

De ceremonie protocolaire vormde nog het beste bewijs van de bewustwording van haar heerschappij. Ontspannen grapjes makend, bijna routinematig, onderging Timmer de huldiging, een gebeurtenis die ze na haar eerste olympische zege nog in een roes had beleefd. Timmer kon zich nog slechts flarden herinneren van het wonder enkele dagen eerder op de mijl. 'Vandaag heb ik het allemaal meer echt meegemaakt.'

Van oplopende spanning, zoals maandag toen de ene na de andere favoriet zich stukbeet op Timmers tijd, was gisteren geen sprake. Eén van haar twee grootste concurrentes, Franziska Schenk, schakelde zichzelf met een val na 250 meter vroegtijdig uit, en de ander, wereldrecordhoudster Chris Witty, had al op voorhand te kennen gegeven dat zilver vermoedelijk het hoogst haalbare was.

Timmer kon alleen van zichzelf verliezen, maar de ideale mix van concentratie en ontspanning die haar geest kenmerkte sloot dat uit. 'De duizend meter is mijn afstand, op de 1500 meter voel ik me vaak minder zeker.

'Omdat ik al goud had op de 1500 meter konden de Spelen voor mij al niet meer stuk. Je weet dat je beste afstand nog moet komen en toch heb je al niets meer te verliezen. Dat rijdt heerlijk.'

Timmer was in haar rit gekoppeld aan Schenk, maar was binnen een ronde al van die kwelgeest verlost. Een val maakte aan haar olympische missie een wreed einde. Schenk had een snellere opening dan Timmer (17,99 tegen 18,35), maar volgens sprintcoach Peter Mueller mocht daar niet uit afgeleid worden dat de Duitse een serieuze bedreiging voor zijn rijdster had kunnen zijn. Op grond van Schenks tegenvallende 500 meter had Mueller haar al gedegradeerd van favoriet tot outsider.

Volgens Mueller had Schenks buiteling voornamelijk nadelige gevolgen, omdat Timmer in de resterende driekwart kilometer de prikkel miste om net als op de mijl een supertijd neer te zetten. 'Schenk was deze week niet in de vorm om Timmer te verslaan. Maar Schenk gaat wel altijd heel hard weg en daaraan had Marianne zich mooi de eerste anderhalve ronde kunnen optrekken. Ik denk dat Timmer hier anders 1.15 hoog kan rijden.'

En zo had Mueller meer vleiende woorden voor zijn pupil. In de catacomben van de M-wave trachtte de coach de tweevoudig olympisch kampioene duidelijk te maken hoeveel haar goud voor hem betekende. Lang geleden, in 1976, was hijzelf ook olympisch kampioen geworden op de duizend meter, maar toen had hij niet genoeg genoten van het magic moment. 'Besef dat je ooit op die ene speciale dag de beste van allen was.' De woorden klonken oprecht, maar vormden zeer waarschijnlijk ook onderdeel van een ander spel.

Mueller weet dat Timmer niet overtuigd is van zijn technische kennis en kent inmiddels de geruchten over een op handen zijnde hereniging tussen Timmer en haar oud-coach Leen Pfrommer. Uitgerekend met hem was de Amerikaan vorig seizoen in een heftige competentiestrijd verwikkeld. Dat gevecht won Pfrommer in sportief opzicht (wereldtitel voor Timmer en zilver voor Jan Bos), maar Mueller kreeg het vertrouwen van de bond.

Ontegenzeggelijk heeft Mueller een prominent aandeel in het succes dat Pfrommers oud-leerlingen Bos en Wennemars dit jaar boekten. Maar dat uitgerekend degene die de fraaiste prijzen veroverde, dreigt met een vertrek zal zijn eerzucht bijzonder krenken.

Timmer liet weten een breuk 'niet uit te sluiten', al zou de 'gezellige sfeer in de ploeg' haar wellicht op andere gedachten kunnen brengen. Dat laatste zal een zichzelf respecterend coach als Mueller niet direct als het gewenste compliment in de oren klinken.

Timmer gaf bovendien andere, niet te onderschatten signalen af. Gewillig liet ze zich meevoeren op de woelige golven die Gianni Romme eerder in de week veroorzaakte. Na zijn tweede olympische titel lonkte Romme gretig naar een commercieel avontuur volgens de formule van Ritsma. Op haar beurt bewees Timmer ook te weten hoe moderne onderhandelingen gevoerd moeten worden. 'De hoogste bieder wint.'

In Timmers geval lijkt eerder sprake van een rookgordijn. Enkele officials binnen de bond hebben zich reeds verzoend met haar vertrek. Unit4, de afgelopen twee seizoenen sponsor van Zandstra, zou van plan zijn een nieuw team te bouwen rond de tweevoudig olympisch kampioene uit Sappemeer. Als coach schijnt Pfrommer zijn handtekening reeds te hebben gezet. Evenmin onbelangrijk in het geval van Timmer is dat haar vriend Kevin Overland reeds onder contract staat bij de ploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden