'Geen herziening zaak kindermoorden'

De strafzaak tegen Louis Hagemann, in 2005 veroordeeld tot levenslang wegens de moord op de kinderen van zijn vriendin Corina Bolhaar, moet niet worden heropend. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag geadviseerd aan de Hoge Raad.

Beeld anp

De twee kinderen van 6 en 9 jaar oud werden in maart 1984 op gruwelijke wijze gedood in het huis van hun moeder in Amsterdam-Zuid. Ook Corina zelf werd om het leven gebracht.

Hagemann (58), destijds Hells Angel, gold als verdachte, maar justitie kreeg het bewijs niet rond. In 2002 kwam hij opnieuw in het vizier van de recherche, door een getuigenis van een ex-vriendin. De doodslag op Corina was toen al verjaard, de moord op de beide kinderen niet. Justitie vervolgde Hagemann ook nog voor de moord op een jonge Ierse vrouw in 1985, maar dat onderdeel van de strafzaak liep onder meer bij gebrek aan bewijs op niets uit.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries vormde de schakel tussen de getuigende ex en justitie. Volgens de vrouw had Hagemann haar meermalen bezworen dat hij Bolhaar en haar twee kinderen om het leven had gebracht.

Mede op basis van haar verklaringen kwam het gerechtshof in Amsterdam na een langdurig proces tot een levenslange celstraf. Hagemann heeft altijd categorisch ontkend. Zijn huidige advocaat wil dat de zaak wordt herzien, omdat de verklaringen van de ex-vriendin vals zouden zijn. De vrouw zou tegen drie verschillende minnaars hebben gezegd dat ze Hagemann er met leugens heeft bijgelapt.
Een andere getuige is op zijn verklaringen teruggekomen en heeft de daarin geuite beschuldigingen aan het adres van Hagemann ingetrokken.

Volgens advocaat-generaal is er geen sprake van een zogeheten novum, een nieuw feit waardoor de rechter destijds tot een andere oordeel over de zaak zou zijn gekomen. Dit is een noodzakelijk criterium voor de herziening van een strafzaak. De Hoge Raad doet naar verwachting uitspraak op 11 februari.

Een groep medestanders van Hagemann, onder wie zijn huidige vrouw, strijdt al jaren voor heropening van de zaak. Als de Hoge Raad herziening afwijst, volgt een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, zo kondigen de vrienden van Hagemann op de rond zijn zaak opgetuigde website aan. niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden