Geen enkel restaurant verliest zijn Michelinster

In Nederland verliest geen enkel restaurant dit jaar een ster in de nieuwe Michelingids. Dat is uitzonderlijk, Nederland is het enige land waar dit gebeurt. Dat was de positieve boodschap waarmee Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids, naar Amsterdam was gekomen.

Chef Jarno Eggen (M) en zijn vrouw van restaurant De Groene Lantaarn samen met chef Jacob Jan Boerma (R) van restaurant De Leest tijdens de presentatie van de nieuwe gids van 2016 in het De La Mar-theater.Beeld anp

Maar verder was het geen uitbundige oogst dit jaar wat nieuwe sterren betreft. Zeven restaurants kregen hun eerste ster. De Groene Lantaarn in Zuidwolde werd gepromoveerd van een naar twee sterren. Geen ster eraf, dus een positief saldo van acht.

Dat was vorig jaar wel anders toen Nederland vijf sterren moest inleveren (veertien weg, negen erbij). Daar stond tegenover dat er drie restaurants met twee sterren bij kwamen. In de gids van 2014 had Nederland ook een negatief saldo (-4), maar kregen we er tenminste een nieuw driesterrenrestaurant bij (De Leest, Vaassen). Wat dat betreft is de gids van 2016 minder spectaculair.

Geen sterren eraf, het is wel een teken dat de crisis in de restaurantwereld voorbij is. In de vorige jaren kwamen veel sterren te vervallen omdat sterrenzaken sloten. Duidelijk is dat Michelin ons dit jaar de provincie in wil hebben. Beetsterzwaag, Leuvenum (Ermelo), Holten, Winterswijk, dat is waar nieuwe sterren vallen. Alle nieuwe sterrenchefs kregen dit jaar een bandenset van Michelin aangeboden, daar zal het mee te maken hebben.

Vooral de nieuwe sterren in Holten (De Swarte Ruijter) en Winterswijk (Strandlodge) komen als een grote verrassing. Niet alleen voor de buitenwacht, ook voor de koks zelf die stomverbaasd op het podium werden geroepen van het DeLaMar-theater waar de bekendmaking plaatsvond.

De grote steden steken daar mager bij af. Amsterdam, Den Haag en Utrecht krijgen niet één ster erbij. Eindhoven oogst één nieuwe ster voor Zarzo, vooraf al getipt als kanshebber. Rotterdam krijgt er ook eentje bij (Joelia), of twee als je Schipluiden bij Rotterdam rekent. Restaurant Aan de Zweth, in het pand waar vorig jaar nog tweesterrenrestaurant de Zwethheul zat, kreeg verrassend zijn eerste ster.

Mario Ridder, de voormalige chef-kok van de Zwethheul die met zijn hele keukenploeg naar Rotterdam verhuisde en daar Joelia begon, kreeg ook één ster. Hij reageerde nauwelijks enthousiast toen Ellis hem vanaf het podium in Amsterdam belde. Kennelijk had hij er stiekem op gehoopt zijn twee sterren te mogen meenemen.

Nederland moet als opkomende gastronomische natie zijn zegeningen tellen, vindt Ellis. 'Geen ster eraf, dat betekent dat de kwaliteit van de gastronomie in Nederland verankerd is. Niet alleen in de grote steden, ook in de provincie.' Volgens Ellis, die afgelopen jaren in verscheidene uithoeken van Nederland heeft gegeten is er zelfs sprake van een heuse 'Dutch Cuisine'. 'Van simpele producten zoals kool, knollen en bieten sterwaardige gerechten maken. Daar zijn Nederlandse koks geweldig in.'

De nieuwe Michelinsterren
Van 1 naar 2
De Groene Lantaarn, Zuidwolde

Van 0 naar 1
De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag
Zarzo, Eindhoven
De Swarte Ruijter, Holten
Het Roode Koper, Leuvenum
Joelia, Rotterdam
Aan de Zweth, Schipluiden
Strandlodge, Winterswijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden