Geen 'eigen arts' in verzorgingshuis

Nieuwe bewoners van verzorgingshuizen mogen vanaf volgend jaar hun huisarts niet meer 'meenemen'. Zij moeten een keuze maken uit het beperkte aantal huisartsen met wie het tehuis een contract heeft gesloten....

Van onze verslaggeefster

De besturen van de brancheorganisaties van verzorgingshuizen, de verzekeraars en de cliëntenraden hebben dit deze week afgesproken met staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid. Voor zittende bewoners die hun oude huisarts in het bejaardenoord hebben aangehouden, wordt een overgangsregeling gemaakt.

Vliegenthart wil het verzorgingshuis verantwoordelijk maken voor de medicijnkosten van de bewoners. Daartoe wil zij die kosten opnemen in het budget dat elk tehuis ontvangt. Volgens haar zullen de directies van de tehuizen maatregelen nemen als de zorg in de knel komt doordat de geneesmiddelen een erg groot deel van dat budget opslokken .

De tehuizen, verenigd in de brancheorganisatie Arcaris, gaan daarmee wel akkoord, maar ze willen dan ook enige invloed kunnen uitoefenen op het voorschrijfgedrag van de huisartsen. Dat lukt niet als er tientallen huisdokters in het verzorgingstehuis rondlopen die allemaal hun eigen beleid voeren, aldus een woordvoerster van Arcaris.

'Het komt voor dat in één tehuis zestig verschillende huisartsen rondlopen. Op die manier kun je geen samenhangende zorg bieden. Met een groep huisartsen kunnen we wel afspraken maken over hun voorschrijfgedrag.'

In het budget dat de bejaardenoorden thans ontvangen uit de kas van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), zijn de medicijnkosten niet opgenomen. De bewoners (doorgaans hun verzekeraars) betalen zelf. Vanaf volgend jaar wordt dat anders.

Het probleem is alleen dat niemand weet hoeveel geld de bejaardenoorden erbij moeten krijgen voor de medicijnkosten. Daarom wordt nu onderzocht hoeveel het medicijngebruik in verpleeghuizen kost. Bewoners hier zijn hulpbehoevender dan in bejaardenoorden. In het budget voor verpleeghuizen zijn de medicijnkosten namelijk wel inbegrepen. De verzorgingshuizen hebben van Vliegenthart de garantie gekregen dat ze de eerste twee jaar eventuele tekorten vanwege het geneesmiddelengebruik kunnen declareren bij de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden