Geen allochtonen bij 'Lonsdale'-vuur

Allochtone man bij vreugdevuur Scheveningen afgetuigd door Lonsdale-jongeren...

Van onze verslaggever John Wanders

DEN HAAG Op het strand van Scheveningen is op oudejaarsavond een allochtone man uit Delft afgetuigd door een groep autochtone jongeren. De man moest hierna door de politie in veiligheid worden gebracht. Hij was op de locatie van een legaal vreugdevuur afgekomen.

Volgens een ooggetuige werden andere allochtonen in de omgeving door de politie weggestuurd. De Haagse politie is bekend met de rechts-extremistische sympathieën van een groep Scheveningse Lonsdale-jongeren. Zij zouden de enorme brandstapel van tachtig lagen pallets, waaraan ze vijf dagen hadden gewerkt, beschouwen als ‘hun’ vreugdevuurlocatie.

Het incident speelde zich twintig minuten voor middernacht af. De politie verrichtte op het strand geen arrestaties, maar koos volgens korpswoordvoerder Wim Hoonhout om tactische redenen voor het in veiligheid brengen van de aangevallen en gewonde man.

Nadat de 24-jarige Delftenaar door toegesnelde agenten bij zijn aanvallers was weggetrokken en van het strand was afgevoerd, verloor hij geleidelijk het bewustzijn. Hij werd ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

‘Wat daar op het strand is gebeurd, kunnen we natuurlijk niet accepteren’, aldus Hoonhout. De politie heeft extra recherchecapaciteit vrijgemaakt in de verwachting naar aanleiding van het strandincident alsnog aanhoudingen te kunnen verrichten.

Het incident is een tegenvaller voor de gemeente, de politie en het jongerenwerk in Den Haag. Zij zien het organiseren van de legale vreugdevuren op het strand en op drie andere locaties in de stad juist als een investering in het voorkomen van oudjaarsgeweld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden