Geef de kok een mok met de tekst: 'More is less'

Recensent Mac van Dinther eet in Le Vin'x in Den Bosch. De kok mag een béétje worden ingetoomd.

Wat doen we in Den Bosch?

Ach, hoe gaan die dingen soms? Kort geleden werden we op een terras aangesproken door een bekende Bosschenaar, liefhebber van goed eten. Of we al eens van Le Vin'x hadden gehoord? Beslist een aanrader. Zo gaan die dingen soms.

Gekke naam: Le Vin'x.

Minder gek als je weet hoe de eigenaresse heet: Marieke Vennix. Een rasechte Bosschenaar die het vak leerde in de betere horeca en altijd het plan koesterde voor zichzelf te beginnen, liefst in eigen stad. Anderhalf jaar geleden zag ze haar kans schoon. Marieke is sommelier. Vin en Vennix, dan rolt daar zomaar Le Vin'x uit.

Ik vat hem. Mooie zaak?

Le Vin'x zit in de historische binnenstad in een mooi oud huis dat als een beschonken carnavalsvierster bevallig scheef hangt tussen twee belendende panden. Het interieur is modern, met respect voor het oude: dempende zwarte kunststof vloer, plafond van oude balken, babyblauwe muren - Marieke heeft twee dochtertjes en komt thuis om in roze. Dit restaurant is ook haar kindje en dat is aan alles te merken: aan de verse gele roosjes op tafel, de foto's van Den Bosch aan de muur en haar eigen optreden, zo warm en hartelijk dat een mammoet in de permafrost ervan zou smelten.

Is het eten net zo goed?

We eten het chefs menu en dat is prima, al hebben we hier en daar een kanttekening. De aftrap is een marbré: een bouwsel van laagjes tonijn en lapjes kalf, belegd met een friszoete sorbet van boomtomaat, citroenige auberginepuree en gefrituurde kappertjes. Dan heb je de belangrijkste smaken van deze interessante variant op vitello tonnato wel gehad, maar de kok wist van geen ophouden. Er moest ook nog boomoor (paddestoel) bij, courgette, Chinese wintermeloen, nori, en ergens onderweg ben je dan voorbij het punt gekomen dat alles wat er dan nog bij komt, eerder afleidt dan bijdraagt.

Ingetogener is het tussengerecht: een glazig op de huid gebakken mootje skrei onder zacht truffelschuim, puree van knolselderij en 'tagliatelle' van stroken schorseneer die dunner hadden mogen zijn.

Bij het hoofdgerecht steekt de beginkwaal de kop weer op. Lapjes rosé gebakken flanksteak (vinkelap) liggen op crème van gepofte paprika en artisjok. Het vlees is versierd met dotjes schuimige aioli, halve olijven en in aceto balsamico ingelegde ui. Af. Waarom daar ook nog een gamba bij moet en een apart glaasje (goede) risotto met ratatouille, is ons een raadsel.

Het moet te maken hebben met de zucht om het extra goed te doen, deze neiging tot overdrijven en pietepeuterigheid die we ook terugzien in het dessert: prachtige parfait van bloedsinaasappel en kalamansi, fantastisch zacht ijs van Buddha's hand, met een smaak tussen sinaasappel en citroen. Het is zoeken naar de merengue: dopjes zo groot als een punaise. Zonder bril hadden we ze niet gevonden.

De cijfers
Kosten: € 42 (p.p.)
Eten 7+
Bediening 9
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 7

Het menu:
Marbré van kalf met tonijn en nori Skrei met truffelschuim Flanksteak met crème van gepofte paprika en artisjok Parfait van bloedsinaasappel, ijs van Buddha's hand.

Le Vin'x
Verwersstraat 18, Den Bosch
restaurantlevinx.nl

Fijne bediening?

Marieke Vennix stopt haar gasten in een warm bad en schenkt bovendien prachtige wijnen.

Iets om naar terug te komen?

Graag, al mag Vennix haar kok best wat intomen. Geef hem een mok op zijn verjaardag met de tekst: 'More is less'. Niet altijd, maar vaker dan je denkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden