Gedogen van drugs

HET KABINET wil het gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs voortzetten. Dit betekent handhaving van de hypocriete situatie waarin verkoop van cannabisprodukten in koffieshops wordt getolereerd, maar hun bevoorrading een criminele handeling is....

Primaire doelstelling van het twintig jaar oude gedoogbeleid is het gescheiden houden van de markten van soft- en harddrugs. Vanaf 1995 zijn er maatregelen genomen tegen koffieshops met het doel de hoeveelheid gebruikers en de overlast te verminderen. Het aantal koffieshops is hierdoor gedaald van 1200 naar 850.

Dit lijkt een succes, maar is het allerminst. Het gebruik van cannabis is gegroeid. Tegenover de daling van de gecontroleerde verkoop staat een aanzienlijke toename van de illegale teelt en verkoop van softdrugs. Vooral jongeren onder de 18, die niet mogen worden toegelaten in koffieshops, voorzien zich van hasj en marihuana in het illegale circuit. Daar zijn voor hen niet zelden ook harddrugs te koop. Tegenover de betrekkelijk geringe vermindering van de overlast door koffieshops, staat de hinder voor omwonenden van bedrijfsmatige illegale hennepkwekerijen.

Kortom, het aangescherpte gedoogbeleid blijkt averechtse effecten te sorteren. Maar er is vooralsnog geen alternatief. Legalisering van softdrugs zou de beste oplossing zijn, maar stuit op internationale verdragen en dwingende Europese afspraken over drugsbestrijding.

Een alternatief voor het gedoogbeleid, strikte naleving van de Opiumwet (die zelfs het bezit van een grammetje softdrugs verbiedt), is niet reëel. Zo'n beleid is praktisch niet uitvoerbaar en zou de drugscriminaliteit eerder verergeren. Bovendien is een law-and-order-benadering ongewenst. In weerwil van het gevaar van schadelijke effecten op de gezondheid is het gebruik van softdrugs -net als dat van tabak en alcohol - inmiddels maatschappelijk geaccepteerd.

Ook de mogelijkheid van een verdere liberalisering, een ruimer gedoogbeleid, is een nauwelijks begaanbare weg. De gereguleerde bevoorrading van koffieshops zou internationale repercussies hebben.

Het is begrijpelijk dat het kabinet Nederland nu even niet voor de muziek uit wil laten lopen. Het is een goed besluit de inspanningen te vergroten om de geesten in Europa verder rijp te maken voor een betere aanpak van de drugsproblematiek. Daarmee kan op termijn winst worden geboekt. Immers ook in andere Europese landen begint zich iets van een gedoogcultuur te ontwikkelen.

Voorlopig alles bij het oude laten is echter een wat mager beleidsvoornemen van het kabinet. Zeker nu blijkt dat jongeren hun drugsaankopen doen in het illegale circuit met de risico's vandien, valt te overwegen om de leeftijdsgrens voor toegang tot de koffieshops te verlagen naar 16 jaar. Dat zal dan wel gepaard moeten gaan met indringende ontmoedigende voorlichting over de risico's van het gebruik van softdrugs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden