Gebraden kwartels met chorizo en sherry

Het heeft even geduurd, maar hij is afgestudeerd, mijn vriend Hugo. Nu mag hij zich eindelijk gediplomeerd 'houtovenpizzabakker' noemen. Een mond vol, maar dat past wel in dit geval. Houtovenpizza's kunnen namelijk erg lekker zijn, mits goed gemaakt en tijdig opgegeten, want wat op 400 graden Celsius in enkele minuten gaar wordt geschroeid, koelt ook snel weer af.

IllustratieBeeld ThinkStock

Ingrediënten


Voor 4 personen:
4 kwartels
olijfolie
peper en zout
citroensap
100 gram chorizo
sherry (medium dry)
vers gehakte platte peterselie
Om hem te feliciteren toog ik naar zijn net geopende zaakje, Da Portare Via aan de Utrechtse Twijnstraat, waar ik ter hoogte van café De Maan al op een gigantische rij stuitte. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat die pizza's van Hugo inderdaad erg lekker zijn.

Wat ook niet meehelpt, is dat dat bakbeest van een houtoven midden in het piepkleine zaakje staat, een koperen blikvanger die menig voorbijganger verbaasd dan wel verliefd doet opkijken, waardoor het er binnen al snel propvol is. Kortom, een gezellige bende daar aan de Twijnstraat, met vrolijk gestemde wachtenden die nu eens niet in hun mobieltje gedoken zitten, maar op straat een praatje maken, met gelukzalige glimlachen als de eerste hap in een salsiccia picante wordt gezet, met de geur van houtoven die de hele straat in een Italiaanse vakantiestemming brengt.

Het enige nare van zo'n houtovenpizza is dat je het voortaan wel uit je hoofd laat om thuis nog pizza's te bakken. Helemaal niet erg, maken we toch gewoon iets anders. Gebraden kwartels met chorizo en sherry bijvoorbeeld.

Snijd de kopjes van de kwartels (als dat nog niet gebeurd is), kijk er nog eens goed naar, en gooi ze daarna weg. Snijd de kwartels in de lengte doormidden: met een scherp koksmes moet dat lukken. Dep de kwartels droog, bestrijk ze aan alle kanten met olijfolie, kruid met (grof) zeezout en peper en druppel er wat citroen over. Leg ze in een ingeoliede ovenschaal, met de velkant boven. Snijd de chorizo in kleine stukjes en leg die naast de kwartels in de schaal. Zet 10 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden. Besprenkel de kwartels daarna royaal met sherry (er mag een dun laagje in de schaal staan) en bak nog eens 10 minuten. Verdeel de kwartels over de borden, lepel er wat chorizo en braadvocht over en garneer met platte peterselie. Mes en vork kan, kluiven is leuker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden