Gebakken brood met pindakaas

Ja, Nederlanders stampen. Echt waar. Ze koken aardappelen en groenten in een pot tot ze zacht zijn en stampen ze dan door elkaar. Collega Onno Kleyn schreef vorige week al dat alleen Nederlanders zoiets met hun eten durven te doen.

Ingrediënten

Casinobrood
Pindakaas
Frituurvet
Stroop
eventueel boter
De klas Chinese studenten van de Vreemde Talen Universiteit in Beijing aan wie ik een lezing geef over eten en culturele identiteit, kijkt me ongelovig en met walging aan. Die excentrieke culinaire gewoonte was tijdens hun studie Nederlands blijkbaar nog niet aan de orde gekomen.

Ze hebben er zelf om gevraagd. 'Wat eten jullie eigenlijk in Nederland?', wilden ze weten. Nou, stamppot dus. En vlees dat zolang gestoofd is dat het uit elkaar valt in draadjes en daarom draadjesvlees wordt genoemd. We maken ook soep van erwten die zo dik is, dat de lepel er rechtop in kan blijven staan en die soep eten we bij voorkeur als het vriest en we met z'n allen op het ijs staan.

Daar begrijpen Chinezen niets van en dat heeft niets met het klimaat te maken, want in Beijing weten ze ook heus wat kou is. 'Wij willen kunnen zien wat we eten', zegt een Chinese vriendin. Misschien ligt het daar inderdaad wel aan. Chinezen eten nogal wat dingen die wij eigenlijk liever niet zien - al snijden ze die vaak zo klein dat je de oorspronkelijke staat niet meer kan herkennen.

Er is wel meer hier in China dat voor ons onherkenbaar op tafel komt, en dan heb ik het niet over apenhersenen, slang, kat, pens of kwal. 'Wat is dat?', vraag ik aan mijn tante in Hongkong. Aan het tafeltje naast ons snijden ze iets rechthoekigs in stukjes, gieten er een stroperig goedje overheen en pakken de stukjes vervolgens met stokjes van het bord.

Tante vraagt het aan de ober die alleen Kantonees spreekt. 'Hij zegt dat het gebakken brood is', vertaalt mijn tante. Ik geloof er niets van. Maar het is echt zo. Even later brengen ze een doodgewone dubbele boterham met pindakaas die ze in hun geheel in de frituur hebben gedoopt en serveren met een klontje boter en een bakje verdunde suikerstroop.

Je maakt een heel kinderpartijtje gierend blij met deze Chinese goocheltruc om een boterham met pindakaas te veranderen in patat.

Maak sandwiches met pindakaas, snijd deze in reepjes en frituur de reepjes (op ca. 160-180 graden) tot ze krokant en goudkleurig zijn. Dien op met een bakje stroop en stokjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden