GEACHTE REDACTIE: Juridische scherpslijperij is niet humanitair

Waar ons land met de grootse idealen toch klein in kan zijn. Altijd het moraliserende vingertje omhoog houden waar het de schending van mensenrechten en de democratie betreft....

De juridische scherpslijperij - wij zijn letterknechten - is blijkbaar belangrijker dan handelen vanuit humanitaire beginselen.

Aan welke criteria moet een eerbaar mens als Gümüs nog meer voldoen om voor een definitief verblijf in aanmerking te komen? Hij is toch een burger die al jaren zelfstandig in zijn levensonderhoud kan voorzien en geen beroep op gemeenschapsvoorzieningen hoeft te doen? Ook zijn hij en zijn gezin volkomen in onze maatschappij geaccepteerd, gewaardeerd en geïntegreerd.

Dat willen we toch met z'n allen - een multiculturele samenleving? Als puntje bij paaltje komt, dus niet.

Wat is de waarde van een democratie als bij een hoofdelijke, vaak vrije, stemming een (krappe) meerderheid van stemmen de doorslag geeft? Zo wordt gesold met de mening van de grootst mogelijke minderheid!

Wie gelooft dan nog in argumenten van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid in onze samenleving? Op dit moment schaam ik me Nederlander te zijn.

TILBURG A. van der Hout

Fietsenmaker

Met de advertentie-tekst 'Is uw fietsenmaker al lid?' probeert de PvdA leden te winnen. Wat ik me nu afvraag is of mijn kleermaker nog steeds lid is?!

NOORDWIJK Dini Thibaudier

Teleurgesteld

Ik ben teleurgesteld in Van Thijn omdat hij uitspraken heeft gedaan die hij politiek niet heeft uitgebuit en nu heeft gerelativeerd.

Hij maakt niet waar wat hij heeft gezegd en laat de PvdA de ruimte een politiek te volgen die hij zo verafschuwt.

De familie Gümüs gaat wellicht een taxibedrijfje beginnen.

Geachte heer Van Thijn, neem eens een 'denk-verlof' en word daar even een Turkse chauffeur. Dan kunt u ze snel terugrijden.

ZOETERMEER

A.C. Duijvelshoff

Vader

Het NOS-Journaal spreekt consequent van 'vader Gümüs', waar het gaat over de heer Gümüs. Het levert naar mijn smaak een denigrerende toonzetting op. Alleen als het Jeugdjournaal de kinderen Gümüs als uitgangspunt neemt om te berichten over de situatie van het gezin lijkt mij de kwalificatie 'vader' gerechtvaardigd.

We hebben het toch ook niet over moeder Schmitz, moeder Sipkes of vader Van Thijn?

ENSCHEDEFenena Stam

Ongestraft

Je kan mensen toch niet zomaar wegsturen. Hoe zouden zij het vinden om te horen te krijgen dat ze binnen vijf dagen weg moeten zijn? Je kan toch niet zomaar een gezin dat hier woont, werkt, kinderen die hier vriendjes hebben, wegsturen.

Ik dacht, net als meneer Gümüs, dat hier mensenrechten waren, maar dit is het bewijs dat ze er niet zijn. Soms schaam ik me ervoor dat ik Nederlander ben, dat ik in een land woon waar mensen zo denken, en dit alles ongestraft kunnen doen.

ZWOLLE

Willemijn Aerdts

14 jaar

Wet

De hele wereld rouwt om een treurig omgekomen prinses-met-een-warm-hart. Ik treur en rouw nog meer om dat Turkse gezin dat ons land uit moet. Want zo is het spel en zo zijn de regels: als we nu 'ja' zeggen, scheppen we een precedent en dan hebben we er straks nog een heel stel van die aardige gezinnen bij, waarop de buurtbewoners niet furieus reageren, die niet de wijk uitgepest worden, die niets doen wat racistische gevoelens zou kunnen aanwakkeren, maar integendeel in staat zijn zich vrienden en medestanders te maken, ver boven racistische tegenstellingen uit.

Maar ja, de Wet zegt dat ze weg moeten en de Wet is toch het allerbelangrijkste? De Wet boven de Mens stellen - dat is nu precies waarop alle fundamentalistische stromingen overal ter wereld zich beroepen, met de bekende gevolgen vandien.

Dit alles lag ik vannacht te bedenken, omdat ik niet slapen kon en toen viel me opeens iets bespottelijks in, zoals je kan overkomen wanneer je in de nachtstilte wakker ligt. Ik dacht: wat zou Jezus gezegd hebben wanneer hij erbij was geweest?

En ik zag hem zitten in zo'n ongemakkelijk colbert op zo'n ongemakkelijke stoel zonder zand op de door vele Ali's en Mohammeds schoongehouden vloer. Misschien zou hij met een balpen kleine tekeningetjes maken, zomaar, om zijn gedachten te bepalen. En misschien zou hij dan, kort vóór de stemming, die ene tweeduizend jaar oude, intussen wat aangepaste zin, herhaald hebben: 'Wie uwer zich altijd aan de Wet houdt, stemme nu tegen'. En wie weet, misschien zouden een paar mensen uit die drie op zijn leer gebaseerde politieke partijen dan wel 'ja' gezegd hebben en was de stemming dan geëindigd met 68 téúgen 74. . .

Maar ach, 'alleen een mens droomt zo vergeefs, ontwaakt zo moedeloos' (Anth. Donker).

Een moedeloosheid die ik na 69 jaar op deze wereld eindelijk eens moet gaan accepteren. Of niet soms?

DEN HAAG M.R. Koot-Boorsma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden