Gazpacho


Ingrediënten



anderhalve a twee komkommers
1 middelgrote uit
halve tot hele groene paprika
2 tenen knoflook
1 kilo goede, rijpe tomaten
1 dl lekkere, koud geperste olijfolie
75 gram wit brood zonder korst
2 tot 4 eetlepels lekkere wijn- of sherryazijn
versgemalen zwarte peper


Het is de zomerdroom van elke huisvrouw: de griekse salade. Die is gezond, fris, snel klaar, en vormt met een handje friet en een lamskarbonaadje erbij een maaltijd waarvoor je je niet hoeft te schamen. Iedereen heeft zijn eigen recept, met of zonder feta, ui, paprika of olijven, maar de basis, komkommer en tomaten, is altijd hetzelfde. Het nadeel is dan ook dat die griekse salade je halverwege de zomer de keel uit hangt. Jammer, want de komkommers en tomaten zijn nu goedkoop en lekker. Gelukkig kun je met dezelfde ingrediënten weer iets heel anders maken: gazpacho.

De koude soep uit Andalucia was al lang beroemd, maar werd nog beroemder door Pedro Almodóvar's briljante komedie Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking. De hoofdpersoon, Pepa, is zwanger, verlaten door haar minnaar en overweegt zelfmoord. Om de overdosis kalmeringspillen makkelijker in te nemen, mixt ze die door een grote kan gazpacho. Uiteindelijk komt er niks van die zelfmoord, en de gazpacho wordt later door Pepa's nietsvermoedende gasten opgedronken, met interessante gevolgen.

Er zijn ontzettend veel recepten voor gazpacho, maar het lekkerste vind ik de dunne variant, die je koel drinkt uit een glas. Als lunch, met een broodje chorizo of serranoham erbij. Of bij een picknick: neem de koude soep mee in een thermoskan, benevens een aardappeltortilla, lauw of koud, snijd die ter plekke in punten.

Wie de gazpacho liever klassiek wil opdienen, maakt hem wat minder dun, en garneert hem in kommetjes met blokjes komkommer, paprika en croutons.


Bereidingswijze

Schil de komkommers, was de tomaten, verwijder de zaadlijsten van de paprika, pel de ui en de knoflook. Snijd alles in grove stukken en doe het in de keukenmachine (of in een kom met de staafmixer). Doe het brood erbij, de azijn, een theelepel zout en verse zwarte peper. Maal alles met een kwart liter water tot pulp. Druk die pulp door een zeef, zodat pitten en schilletjes achterblijven. Doe de gazpacho terug in de keukenmachine, en laat nog eens draaien, terwijl je langzaam de olijfolie erbij giet. Verdun de gazpacho desgewenst met meer water, tot een dun vloeibaar soepje. Zet het resultaat een paar uur in de ijskast. Proef: er moet waarschijnlijk meer zout, peper en vooral azijn bij. Er kan een beetje tabasco bij, als er geen kinderen mee-eten: wodka is ook een goed idee, dan wordt het een soort bloody mary. Zeker in het laatste geval is de toevoeging van valium niet beslist noodzakelijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden