Gasten recenseren luidruchtige restaurants met geluidsniveauknop

Wie zich stoort aan luide muziek en slechte akoestiek in restaurants heeft sinds kort twee opties om dergelijke verrassingen te vermijden: de kersverse 'geluidsniveauknop' op restaurantsite Iens.nl en de nieuwe website Zondermuziek.nl.

Gasten dineren in Hotel van der Werff, Schiermonnikoog. Beeld VKN Archive
Gasten dineren in Hotel van der Werff, Schiermonnikoog.Beeld VKN Archive

'We moesten schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan', 'De akoestiek deugde niet, dus we wisten niet wat de sommelier zei' en 'De harde muziek was oorverdovend'. In beoordelingen op recensiesite Iens was het geluid geregeld onderwerp van gesprek, maar sinds twee weken kunnen mensen ook met een simpele knop aangeven of het lawaaierig of juist doodstil was.
Iens.nl gebruikt de termen 'rumoerig', 'levendig', 'precies goed , 'rustig' of 'erg rustig'. Zo lezen geïnteresseerden in een restaurant meteen wat andere bezoekers van het geluidsniveau vonden. Specifiek naar stille of rumoerige restaurants zoeken is (nog) niet mogelijk.

Leraar Ab Kok (61) gaat zo'n knop niet ver genoeg. Op zijn website Zondermuziek.nl staan alleen maar horeca én winkels waar geen geluid uit de boxen schalt. 'Dit betekent niet dat ik 'tegen' muziek ben', schrijft Kok op zijn blog. 'Integendeel. Ik houd van muziek. Maar ik heb geen behoefte om in een restaurant te zitten en verplicht naar muziek of muzak te luisteren.'

Op Zondermuziek.nl op zijn website staan tientallen muziekloze restaurants en winkels op een kaart weergegeven, van Boekwinkel Dominicanen in Maastricht tot Hotel van der Werff op Schiermonnikoog. De kaart wordt gevuld op basis van Koks eigen ervaringen en tips van andere stilteliefhebbers, die zij via zijn website kunnen insturen.

Ab Kok noemt muziek in openbare gelegenheden 'terreur van goedbedoelde teringherrie', en ook Iens-oprichter Iens Boswijk - tegenwoordig niet meer bij de site betrokken - ergert zich aan luide muziek. 'Door harde muziek in een goed restaurant raak je letterlijk uitgeput', aldus Boswijk tegen het Parool. 'Andere geluiden gaan erdoor verloren. Het ontkurken van een fles, geluiden uit de keuken. Ik vind het jammer dat het niet ook gewoon even stil mag zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden