Ful medames, bonenschotel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag ful medames, bonenschotel (Bijgerecht voor 4 personen)

Beeld Marie-Louise Schipper

De gezagvoerder zei het opgewekt: 'We weten allemaal waarom het vliegtuig halfvol is.' Hij was vlak voor vertrek gemoedelijk in het gangpad van het vliegtuig gaan staan. 'Ik raad u daarom aan zich te verspreiden over het toestel. Dat vliegt wat lekkerder, als het gewicht is verdeeld.'

Een paar uur later, bij aankomst op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh, zagen we honderden gestrande reizigers. Ze hadden maar een doel: terug naar huis. Het was daags na de terroristische aanslag bij de tempel van Hatsjepsoet in Luxor waarbij 62 doden vielen. Twee maanden daarvoor waren in Caïro ook al negen toeristen en een buschauffeur vermoord.

In november 1997 wilde niemand meer naar Egypte. Meneer Schipper en ik dachten dat het met het terrorisme wel meeviel. Sharm-el-Sheikh was een idyllische badplaats, ver weg van de grote stad. De volgende ochtend bleven aan het strand de ligbedden leeg. Als je je hoofd oprichtte, stond er al een kelner naast je. We besloten toch naar Caïro af te reizen en bezochten de grootste soek ter wereld. Er waren nauwelijks klanten. Rond de piramiden van Gizeh was geen korte broek met witte mannenbenen meer te zien. Wij waren de bezienswaardigheid. Wrang genoeg kijk ik terug op een van mijn mooiste vakanties, waarbij ik mijn hart voorgoed verloor aan het Midden-Oosten en zijn keuken. Het gerecht ful medames is mij altijd bijgebleven, een heerlijke frisse bonenschotel. Egyptenaren zeggen dat dit het ontbijt is van de rijken, het middagmaal van de middenstander en het diner van de arbeider. De variaties en bereidingswijzen zijn eindeloos: voeg er wat linzen aan toe, serveer met een eitje of met feta, garneer met wat sjalot, peterselie of koriander. Ful kan warm of koud worden gegeten.

Ingrediënten

- 1 blik favabonen (400 g), uitgelekt (bewaar het vocht)
- 1/2 blikje tomatenblokjes (met vocht)
- 1 sjalot, zeer fijngesneden (bewaar de helft voor garnering)
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 eetl. citroensap
- 2 eetl. fijngehakte platte peterselie Box26 1/2 theelepel komijnpoeder
- snufje kaneel
- snuf cayennepeper
- ter garnering: wat olijfolie, wat feta, wat fijngehakte koriander en peterselie, wat verse tomaatjes

Bereiding

De bonen in dit gerecht zijn fava's (fèves). In de Egyptische keuken wordt de gedroogde vorm gebruikt, wij nemen een blikje. Doorgaans zijn die verkrijgbaar bij grote supermarkten of mediterrane winkels. Meng de bonen met de overige ingrediënten en verwarm in een pan. Giet in een mengbeker en zet dan de staafmixer erop. Ik vind het lekker als het mengsel nog wat structuur heeft. Proef en voeg desgewenst nog wat bonenvocht toe, of olijfolie. Garneer en serveer met pita's en een salade.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden