Frittata met courgette


Ingrediënten


Voor 3 tot 4 personen
2 kleine courgettes
1 teentje knoflook, fijngehakt
olijfolie
scheut witte wijn
6 eieren
½ bosje peterselie, fijngehakt
paar takjes munt, fijngehakt
50 gr parmezaanse kaas, geraspt
zout, peper


Wat eten we vandaag bij de Prosecco? Meestal hoor je de vraag omgekeerd: welke wijn drinken we bij het eten vandaag? Maar de fles Prosecco is een aandenken aan een feestelijke gelegenheid, dus moet hij ook feestelijk genuttigd worden met een lekker hapje erbij. Helemaal als het een goede fles is, zoals dit exemplaar uit Conegliano Valdobbiadene, de geboortestreek van de Italiaanse bubbeltjeswijn.

Geen wijn, of er wordt wel mee gekookt. Een klassieker uit deze Noord-Italiaanse streek is konijn in Prosecco, maar daar maak je een vegetariër niet blij mee. Bovendien is het met deze wijn altijd de vraag of-ie voor bíj het eten is, of voor ervoor. Maar omdat het volgens de laatste terrassencodes een typisch warm-weer-wijn is, is de kwestie snel eenvoudig opgelost met een aantal lichte antipasti-gerechtjes.

Met een lekkere frittata erbij kan het al niet meer stuk. Deze omelet kan natuurlijk in allerlei variaties. De vader van de Italiaanse keuken, Pellegrino Artusi, geeft recepten voor frittata met sperziebonen, met kalfsnier, met bloemkool of met spinazie. Maar de allerlekkerste, zegt ook hij, is die met courgette.

Die is er trouwens ook in diverse soorten: met de courgette in blokjes, of kleine rond plakjes, of geraspt. Met parmezaanse kaas en zonder. Wel ui erbij, geen ui erbij. Met plakjes aardappel, of zonder. Verzin het maar. De Volkskeukenversie met parmezaanse kaas, knoflook, scheutje wijn bij de courgette, munt en peterselie smaakt in elk eder geval uitstekend bij de Prosecco.

Was de courgettes, snijd de kapjes eraf en snijd ze (met de kaasschaaf) in heel dunne repen. Verhit een koekenpan, doe er olie in en fruit de knoflook. Bak de courgettes, doe er wat witte wijn bij en laat ze bakken tot ze vocht beginnen te verliezen. Laat de courgettes even uitlekken in een vergiet of zeef.

Klop intussen de eieren los in een schaal met de peterselie, munt, kaas, zout en peper. Roer er de courgettes doorheen. Verwarm weer wat olie in de koekenpan, giet het ei-courgettemengsel erin en laat de omelet stollen op matig tot zacht vuur. Keer de omelet als hij stevig genoeg is met behulp van een bord op de koekenpan. Laat hem aan de andere kant ook nog even doorbakken. Serveer in punten gesneden met ciabatta, salade en andere hapjes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden