HET EEUWIGE LEVENFreke Vuijst (1952-2020)

Freke Vuijst (1952-2020): de correspondent die ook politiek activist werd

Als dochter van een dominee ging Freke Vuijst op het einde van haar leven nog over op het joodse geloof. En haar vader was daar trots op.

Peter de Waard
Freke Vuijst. Beeld
Freke Vuijst.

Zevenenveertig jaar was ze journalist in de VS. De laatste jaren werd ze ook steeds meer een politiek activist die openlijk Joe Bidens vicepresidentskandidaat Kamala Harris steunde in deze campagne.

Ze wilde zelfs Amerikaans staatsburger worden, zodat ze Harris tenminste met haar stem kon helpen. In haar woonplaats Great Barrington (Massachusetts) zette ze zich in voor een standbeeld van W.E.B. Du Bois, de in 1963 overleden mensenrechtenactivist die daar vandaan kwam.

De verkiezingen noch de oprichting van het standbeeld zal ze meemaken. Freke Vuijst overleed op haar verjaardag 4 september aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker die een jaar geleden bij haar werd geconstateerd. Ze werd precies 68 jaar. Ze wordt overleefd door haar man Danny Klein, dochter Samara en kleindochter Eliana.

Double Dutch

Ze was vanaf 1973 de vaste correspondent in de VS van Vrij Nederland. Maar ze werkte ook voor Netwerk, de Ikon en de VPRO en maakte talrijke documentaires. Ze ontdekte al vroeg de mogelijkheden van de podcast als nieuw medium. Met correspondent Reinout van Wagtendonk van BNR, die ook al sinds 1980 in de VS werkt en bij haar in de buurt woont, maakte ze vanaf 2016 de podcast Double Dutch.

Van Wagtendonk: ‘We hadden al zoveel presidentsverkiezingen gedaan dat Freke in 2016 met het briljante idee kwam om ons met een podcast een nieuwe, spannende uitdaging op dat gebied te geven.’ Dat werd zo’n succes dat de podcast ook na de verkiezing van Trump doorging. Ze was ook co-auteur van verschillende boeken, waaronder XTC-smokkel en Dood spoor: Crime Scene Investigation in Nederland en Amerika.

Voormalig hoofdredacteur Emile Fallaux van Vrij Nederland, die haar al sinds de jaren zeventig kende, zegt dat ze zich gezien haar dienstverband van 47 jaar onderscheidde van vele andere correspondenten. ‘Zij kon ontwikkelingen decennialang blijven volgen en daardoor beter doorgronden dan collega’s die hun kennis moeten bijspijkeren door te lezen.’ Vuijst was ook zeer uitgesproken over discriminatie, vrouwenrechten, seksisme, armoede en het klimaat. Ze kon zich ergeren aan mensen die de feiten niet kenden.

Dochter van een dominee

Ze werd geboren in het plaatsje Welsum in Overijssel in een gezin van vier kinderen. Haar vader was daar dominee. Voor een uitwisseling van tieners uit christelijke gezinnen reisde ze eind jaren zestig naar de VS, waar ze in een zwart gezin ging wonen.

De regionale krant De Limburger schreef daar toen een stukje over: ‘Mejuffrouw Vuijst heeft in Schenectady in de staat New York bij een zwart gezin gewoond. Zij zegt hierdoor een beter begrip te hebben gekregen voor de raciale spanningen in Amerika.’

Ze was meteen gefascineerd door het land. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht ging ze in 1973 als freelancejournalist naar de VS, waar ze de filosoof Danny Klein, een man van Joodse komaf, ontmoette en met hem trouwde.

In 1980 kwam ook Van Wagtendonk naar de VS als correspondent. Van haar ziekte hebben de luisteraars van hun podcast nooit geweten, zo zegt hij. ‘Ze schepte er een eer in om in haar werk niets te laten merken van haar eigen pijn.’ Hij noemt haar ‘een stoere maar ook lieve, meevoelende, ondersteunende en alles van zichzelf gevende vrouw’.

Joods geloof

Enkele jaren geleden ging Freke Vuijst nog over op het joodse geloof. In een necrologie in The Berkshire Eagle zei echtgenoot Klein dat ‘haar vader daar heel blij mee was, omdat hij zelf in de oorlog met Joodse mensen ondergedoken was geweest’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden