Het eeuwige levenfred mulder (1949 - 2018)

Fred Mulder (1949 - 2018): dienstweigeraar die altijd kritisch bleef op bestuurders, ook toen hij zelf bestuurder was

De dienstweigeraar bleef altijd kritisch op bestuurders, maar zorgde 10 jaar lang als rector magnificus voor de bloei van de Open Onderwijs-beweging.

Foto Fred Mulder bij 0015TE eeuwigelevenfredmulderBeeld RV

Zijn benoeming in 2007 als voorzitter van het Rectoren College  het overlegorgaan van de rectores magnifici  leidde tot gefronste wenkbrauwen bij enkele uit de 17de eeuw stammende universiteiten.

Maar voor de in 1984 opgerichte Open Universiteit betekende het de voltooiing van een emancipatieproces. De universiteit voor tweede kansonderwijs was niet langer het ondergeschoven kindje van de academische wereld.

Een andere belangrijke stap onder zijn leiding was het gratis beschikbaar stellen van onderwijsmateriaal via internet.

Behalve een bevlogen idealist en propagandist van de kennissamenleving, was de op 7 oktober aan de gevolgen van kanker overleden Fred Mulder een kritisch en kundig bestuurder. ‘Consciëntieus en minutieus’, noemt Theo Bovens hem. De huidige gouverneur van Limburg werkte als vicevoorzitter en voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit tussen 2002 en 2011 nauw met Mulder samen. ‘Hij had een enorm verantwoordelijkheidsbesef. Ieder voorstel werd door hem nauwkeurig bestudeerd, alle stukken van a tot z gelezen. Niettemin bleef hij altijd de grote verbanden zien.’

Mulder werd in 1949 geboren in Den Haag in een gereformeerd gezin van vier kinderen. Zijn vader was wiskundeleraar. Zijn ouders scheidden toen hij nog jong was. Met zijn moeder verhuisden de kinderen naar Enschede waar hij opgroeide.

Net als zijn vader had Mulder een wiskundeknobbel. Hij studeerde chemische technologie en toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente en promoveerde vervolgens aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn kritische houding was toen al duidelijk. Zo was hij dienstweigeraar. ‘Dienst weigeren is dienst doen’, was één van zijn stellingen. ‘Een andere was’, zo vertelt zijn dochter Josine Mulder, ‘het beste aan de religie is dat ze ketters maakt’. Een uitspraak van Ernst Bloch. Hij zat enige tijd in het studentenpastoraat, maar had weinig op met het instituut kerk. Na docent te zijn geweest aan de Christelijke Heao in Zwolle trad hij in 1983 in dienst bij de Open Universiteit in Heerlen. Hier kregen voor het eerst de ideeën over leven lang leren vorm.

Mulder stelde eerst cursusmateriaal samen en werd later decaan en hoogleraar informatica-onderwijs. ‘Hij bleef kritisch’, vertelt zijn dochter. ‘Toen in zijn ogen ongeschikte managers het roer overnamen, legde hij het decanaat neer. Hij werkte twee jaar op een businesschool, maar werd teruggevraagd als bestuurder en niet veel later werd hij rector magnificus.’

Hij zou die functie van 2000 tot 2010 vervullen. In zijn rectoraatsperiode nam de digitalisering van de Open Universiteit een grote vlucht. ‘De drie universitaire cursussen die de Open Universiteit gratis ter beschikking stelt, zijn geen sinterklaaskadootjes, maar markeren het begin van een wereldwijde onderwijsrevolutie’, schreef de Volkskrant in 2006.

Mulder dacht dat ook in het voortgezet onderwijs digitalisering nieuwe mogelijkheden tot openheid en flexibiliteit zou bieden. Voor dit doel initieerde hij samen met de toenmalige minister Plasterk Wikiwijs, een onderwijsplatform voor nieuwe digitale leermiddelen.

Internationaal werd Fred Mulder gezien als een van de van de meest inspirerende personen van de Open Onderwijs-beweging, wat leidde tot de benoeming tot hoogleraar Open Educational Resources met een Unesco-leerstoel.

Na zijn emeritaat bleef hij als onbezoldigd hoogleraar verbonden aan de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit. Mulder laat zijn vrouw en twee kinderen na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden