Fraudeteam onderzoekt D'n Anwas

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de affaire rond de Doetinchemse beleggingsclub D'n Anwas. Volgens de Zutphense officier van justitie J....

Van onze redactie economie

DNB vermoedt dat de Rabobank in Doetinchem in strijd met de Wet toezicht beleggingsinstellingen heeft gehandeld. Datzelfde vermoeden koestert DNB ook over D'n Anwas zelf. Volgens de wet mag een instelling niet werven voor een beleggingsfonds als dat fonds niet onder toezicht staat van DNB. DNB zou hebben geconstateerd dat 'buiten besloten kring' voor beleggingsclub D'n Anwas leden zijn geworven, en deed daarom in december aangifte.

Het huidige bestuur van D'n Anwas heeft vorige maand aangifte gedaan tegen de Rabobank in Doetinchem wegens fraude en valsheid in geschrifte.

De affaire rond beleggingsclub D'n Anwas kwam in 1998 in het nieuws. De enkele tientallen leden van D'n Anwas zagen hun gezamenlijk vermogen in 1997 met tientallen miljoenen guldens slinken door wanbeheer bij de Doetinchemse Rabobank, die hun portefeuille beheerde. Ook andere beleggers werden gedupeerd.

De Achterhoekse beleggers schatten dat ze door riskante speculaties 25 miljoen gulden hebben verloren. Een Rabomedewerker in Doetinchem adviseerde hen bij het beleggen. De Rabobank is al met een schikking van 17,8 miljoen over de brug gekomen. Daarnaast hebben ook nog eens drie advocaten uit Doetinchem een schikking met de bank getroffen. Ze hadden 1 miljoen gulden geëist; het is onbekend hoeveel ze uiteindelijk hebben gekregen. De drie werkten bij een kantoor dat zowel de Rabobank als leden van D'n Anwas als cliënt had.

Een voormalige beleggingsadviseur van de bank zei voor de rechter dat de Rabobank al langer wist dat er malversaties waren bij het filiaal in Doetinchem. Er was volgens hem al accountantsonderzoek voordat het schandaal via D'n Anwas naar buiten kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden