Franse politie houdt Nederlandse drugsbaas U. aan

De Franse politie heeft zondag in Parijs op verzoek van het Haarlemse Openbaar Ministerie Etienne U. (42) aangehouden. U. geldt als opvolger van de in juni 1991 vermoorde drugsbaas Klaas Bruinsma en staat volgens justitie en politie aan het hoofd van een van de zwaarste criminele organisaties in Nederland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De verdachte werd gearresteerd op het vliegveld Charles de Gaulle. Nederland zal om uitlevering vragen. Volgens het Openbaar Ministerie wordt U. verdacht van belastingdelicten en deelname aan een criminele drugsorganisatie. Hij zou de fiscus voor miljoenen guldens hebben opgelicht.

Zijn arrestatie volgt op een onderzoek van het Kernteam Randstad Noord en Midden (KTR), dat onder verantwoordelijkheid valt van het Openbaar Ministerie in Haarlem. Op 17 juni had het team in samenwerking met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) al op achttien plaatsen in Nederland, Frankrijk en Portugal huiszoekingen verricht, waarbij afgezien van administratie ook veertien auto's, vijf vuurwapens, drie boten en contant geld in beslag werd genomen. U., die in een appartement in Parijs woont, verbleef tijden de actie in Amsterdam, maar werd toen nog niet aangehouden.

De bende van U. wordt verantwoordelijk gehouden voor grootscheepse drugs- en wapenhandel, een reeks liquidaties en belastingfraude. Volgens de hoogleraar criminologie C. Fijnaut, die voor de commissie-Van Traa de georganiseerde misdaad in kaart bracht, is de verdachte de regisseur van 'zes à zeven misdaadgroepen'. De omvang van zijn imperium kan volgens Fijnaut worden vergeleken met die van Johan V., alias de Hakkelaar, die vandaag in Amsterdam terechtstaat.

U., begonnen als lijfwacht en 'incasseerder' voor Bruinsma maar al snel opgeklommen tot diens rechterhand, wist zich begin jaren negentig ook al in het vizier van een speciaal rechercheteam. Het in 1993 opgeheven Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord-Holland

/Utrecht volgde hem intensief toen hij na de liquidatie van Bruinsma de handel in verdovende middelen voortzette. Hij ontpopte zich als 'zakenman', die in woorden van Fijnaut 'het allerliefst ver achter de schermen' opereert.

Maar het IRT sneuvelde toen hoofdcommissaris Nordholt en hoofdofficier van justitie Vrakking uit Amsterdam ontdekten dat een informant op grote schaal soft drugs binnensmokkelde in de hoop zicht te krijgen op de top van U.'s bende, die als de Delta-organisatie te boek stond. Het verzamelde bewijs verdween in een kluis, waarna het KTR in 1994 opnieuw begon. Saillant detail: de in opspraak gekomen Haarlemse rechercheur K. Langendoen was tweede man van het KTR totdat hij eind vorig jaar werd geschorst. Langendoen 'runde' ook de IRT-informant die binnen de Delta-organisatie moest 'groeien'.

U. heeft al veroordelingen achter de rug wegens betrokkenheid bij schietpartijen en gewelddadige berovingen. Alom wordt de meedogenloze manier waarop Bruinsma's bende in de jaren tachtig afrekende met concurrenten aan hem toegeschreven.

De arrestatie van U. komt op een moment vlak voor het afscheid van enkele Haarlemse hoofdrolspelers in de IRT-affaire. Hoofdofficier L. de Beaufort, officier O. van der Veen en hoofdcommissaris M. Straver zullen per 1 januari een vergelijkbare functie elders in Nederland krijgen. Hun gedwongen overplaatsing is het gevolg van de IRT-affaire en de parlementaire enquête.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.