Franky L. krijgt vier jaar voor doden Ajax-fan

De 23-jarige Feyenoord-supporter Franky L. uit Gennep is donderdag door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, omdat hij schuldig wordt bevonden aan de dood van Ajax-fan Carlo Picornie....

Van onze verslaggever

HAARLEM

De officier van justitie had vijf jaar cel geëist. L. heeft steeds ontkend Picornie te hebben geslagen. Hij is de derde Feyenoord-supporter die direct verantwoordelijk wordt gesteld voor het overlijden van Picornie. Twee anderen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar.

Inmiddels zijn ruim veertig mannen veroordeeld voor hun aandeel in het treffen bij Beverwijk. De meesten behoorden tot de aanhang van Feyenoord. Vijf, mogelijk zes Feyenoord-hooligans verschijnen in mei voor de rechter.

Het is niet duidelijk in hoeverre deze verdachten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de dood van Picornie. Zeker vijftien man hebben de Ajax-supporter mishandeld. Hij overleed aan een combinatie van hersenletsel en steekwonden. Aan de veldslag deden ruim driehonderd hooligans mee.

Stoere taal na afloop van de massale vechtpartij heeft Franky L. opgebroken. Tegen andere supporters had hij gezegd Picornie met zijn volle gewicht te hebben getroffen: 'Ik ging helemaal los.' Voor de rechtbank trok L. die uitlatingen in. L., die niet tot de zogeheten harde kern van Feyenoord-supporters behoort, zei ze alleen gedaan te hebben om indruk te maken.

Bij een eerder incident met Ajax-supporters op de snelweg A 10 had de hooligan vervaarlijk met een hamer staan zwaaien en zich toen de bijnaam 'de hamerman' verworven. Hij wilde zich in Beverwijk waarmaken, maar L. zei de hamer in het weiland al snel te hebben weggegooid. De gevechten waren hem te heftig.

De Haarlemse rechter meent echter dat L. Picornie wel degelijk met een hamer heeft geslagen. Er zijn getuigenverklaringen dat hij in de buurt van de Ajax-fan is geweest, en aan de hamer zaten sporen van Picornies bloed.

Met de hamer is veel gesold. Nadat L. het gereedschap had weggegooid, zag hij later een andere

Feyenoord-fan ermee lopen. Hij vroeg de hamer terug, maar niet lang daarna nam de mobiele eenheid in Alkmaar hem bij een routinematig uitgevoerde controle van Feyenoord-supporters in beslag.

De ME'ers wisten niet dat aan de hamer bloedsporen van Picornie kleefden en gingen er niet zorgvuldig mee om. Pas een maand later werd de hamer in een gereedschapskist van de politie geidentificeerd als bewijsstuk. Naar het oordeel van de rechtbank is er geen sprake van onrechtmatig verkregen bewijs.

De rechtbank noemt het onbevredigend dat niet alle verantwoordelijken voor de dood van Picornie zijn opgespoord.

Volgens de rechtbank staat dit de berechting van de opgepakte supporters niet in de weg. Bij de bepaling van de strafmaat heeft meegewogen dat niet alleen de verdachten maar ook Picornie zich moedwillig in de vechtpartij heeft begeven.

De rechtbank zegt te hebben willen vermijden dat alle, al sedert lange tijd bestaande maatschappelijke onvrede over het aanhoudende supportersgeweld een bovenmatig gewicht in de straftoemeting zou krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden