Frank Holtman: resoluut bestuurder met een groot, idealistisch, hart

Hij was een uitstekend manager die goed leiding kon geven. Zorgbestuurder Frank Holtman was ook een idealist die graag dicht bij de mensen stond.

Frank Holtman

In zijn laatste nieuwjaarstoespraak had Frank Holtman een persoonlijke hartekreet gestopt. Hij drong aan om te stoppen met de voortdurende kritiek op de zorg: 'In de samenleving treedt steeds nadrukkelijker een verruwing op, die de diverse kernwaarden ondermijnen. Ik roep de politici op niet populistisch te framen wanneer er iets fout gaat. Dit heeft een verwoestend en ontwrichtend effect.'

Het karakteriseerde het idealisme van de man die twee jaar geleden werd verkozen als de meest invloedrijke bestuurder in de zorg.

Op 24 maart overleed de bestuursvoorzitter van zorginstelling Dichterbij aan een hartstilstand tijdens het hardlopen. Hij was 56 jaar. 'Hij wilde nog even 5 kilometer gaan rennen voordat we een weekeinde weg zouden gaan. En toen is het gebeurd', zegt zijn echtgenote Mirjam Holtman met wie hij twee kinderen kreeg. Bekend was dat Frank Holtmans vader op jonge leeftijd was overleden aan een hartstilstand. Holtman lette daardoor juist extra op zijn gezondheid en propageerde dat ook in zijn organisatie. Als topman van Dichterbij gaf hij leiding aan 4.500 medewerkers die mensen ondersteunen met een verstandelijke beperking.

Hij was het enige kind van een beroepsmilitair uit het Noord-Brabantse Grave. Aanvankelijk wilde hij leraar worden. Maar na drie maanden voor de klas te hebben gestaan ontdekte hij dat lesgeven niet zijn roeping was. Hij trad in 1985 in dienst bij zorgverzekeraar VGZ, waar hij onder aan de ladder begon. Hij werkte zich snel op. Zo haalde hij cum laude zijn MBA (Master of Business Administration).

Hij werd in 2006 directeur van zorgverzekeraar Trias in Gorinchem, op het moment dat een fusie met VGZ-IZA en Univé aanstaande was: ze werden de grootste zorgverzekeraar van Nederland. Hij wilde dat Trias zijn eigen karakter zou behouden: een verzekeraar voor mensen die actief met hun eigen gezondheid bezig waren, zoals hij zelf. Hij timmerde aan de weg door fitheidsbeurzen te organiseren. 'We willen dat onze klanten lekker in hun vel zitten.' Twee jaar later werd hij hoofd van de marktunit Particulieren.

Holtman stapte in 2010 over naar zorginstelling Dichterbij in Gennep als lid van de raad van bestuur. De reden voor deze overstap was dat hij dichter bij de patiënten zou komen te staan. Voor Dichterbij was hij een aanwinst. Hij leerde de organisatie resultaat- en klantgericht te werken. Hij kwam met een meerjarenplan waarbij geanticipeerd werd op de terugtredende overheid. Ook hield hij rekening met de eigen verantwoordelijkheid en de vergrijzing . 'Je moet het dak repareren als de zon schijnt, niet als het regent', zei hij altijd.

In januari 2012 werd hij voorzitter van de raad van bestuur. Holtman wilde dat van elke euro een zo groot mogelijk deel naar de directe zorg zou gaan, hetgeen leidde tot forse inkrimping van het management. Van de achttien directeuren bleven er zes over. Een van de opzijgeschoven directeuren spande een rechtszaak aan en kreeg een ontslagvergoeding van 322 duizend euro mee. 'Jammer dat we op deze manier afscheid moeten nemen. We hadden het graag anders gezien', zei Holtman. Desondanks slaagde hij erin Dichterbij in rustiger vaarwater te brengen

Frank Holtman wilde na de gedane arbeid graag oogsten. Zijn echtgenote denkt dat hij zeker nog een nieuwe uitdaging in het leven had willen zoeken. Hij was een uitstekend manager die strak en resoluut leiding kon geven. Thuis deed hij weinig of niets. 'Het was beter om onder hem te werken dan met hem getrouwd te zijn', grapte zijn vrouw nog op de uitvaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden