Fraaier Damrak stap dichterbij

Gemeente Amsterdam doet goede zaken in streven naar nette entree van de stad...

Van onze verslaggevers Willem Beusekamp en  Gerard Reijn

AMSTERDAM Seksexploitant ‘Dikke Charles’ Geerts weg van de Wallen: dat kostte de gemeente Amsterdam 25 miljoen euro. De uitkoop van diens collega Dirk Holtman uit hetzelfde gebied kostte 8 miljoen. En nu legt de gemeente weer een onbekend, maar ongetwijfeld hoog bedrag op tafel om Asaf Barazani, even verderop, aan het Damrak uit te kopen.

Het is allemaal onderdeel van Operatie 1012, genoemd naar de postcode van het oude stadshart. Amsterdam wil er de geur van criminaliteit verdrijven, en het gebied veiliger en leefbaarder maken. Op de Wallen is een kwart van de peeskamertjes al verdwenen, en vervangen door onder meer ateliers van modeontwerpers.

Het patroon op de Wallen was steeds hetzelfde. De gemeente maakte het de exploitanten zo lastig mogelijk, en uiteindelijk verkocht de seksbaas zijn panden aan een woningbouwcorporatie. Zo bezitten Ymere en De Key nu een aantal voormalige prostitutiepanden. Op het Damrak is die rol weggelegd voor Stadsgoed, een vennootschap van woningbouwvereniging Stadgenoot.

De gemeente wil het Damrak en het Rokin omtoveren tot de ‘rode loper’ van de stad, maar dan wel met bedrijven waarmee je voor de dag kunt komen. De louche restaurants, winkeltjes, gokhallen en hotels moeten er weg.

En daarom moet Barazani er weg, want de reputatie van deze Israëlische zakenman is niet best. Twaalf panden bezitten hij en zijn familie er. In 2004 deed justitie er met 250 man al eens een inval, op zoek naar zwartwerkers en naar witwaspraktijken.

Vorig jaar probeerde de gemeente hem het werken onmogelijk te maken door de wet-Bibob in te zetten. Met die wet mag de gemeente ondernemers die connecties hebben met criminelen, de vergunningen ontzeggen. Die poging mislukte. Maar de rechter stelde wel vast dat je de Barazani’s best mocht betitelen als maffia.

Midden vorig jaar leek Amsterdam al een overeenkomst te hebben met de vastgoedeigenaar. Barazani zou 100 miljoen krijgen voor al zijn bezit aan het Damrak, maar wat volgde was veel gekrakeel. Dat lijkt nu voorbij.

Wat Amsterdam met de verworven panden gaat doen, is niet bekend. Corporatie Stadgenoot was donderdag onbereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden