Formatiespel

Zouden de aanhangers van de SP weleens heimelijk het uiterst kapitalistische spel Monopoly hebben gespeeld? Hoogstwaarschijnlijk wel, denkt Niche. Elk systeem moet je goed kunnen doorgronden, namelijk....

Deze nieuwe variant (12,95 euro) doet in vrijwel niets denken aan het bekende Monopolyspel. Het speelbord is rond en bestaat uit elf dobbelstenen met diverse kleurgroepen – drie gevangenisverwijzingen, vier stationnetjes, waterleiding, elektriciteit en nog twee met aan elke kant getallen of huis- en hotelaanwijzingen.

Niche legt de spelregels voor aan vier personen. Een voor een beweren ze, ook na enige bestudering, er weinig aanknopingspunten in te ontdekken. Het lijkt de komende kabinetsformatie wel.

Een collega die het spel al enkele malen met haar kinderen heeft gespeeld, geeft echter een fraai staaltje van aanschouwelijk onderwijs. Dat neemt niet weg dat dit nieuwe speeltje weemoed oproept naar het klassieke spel.

Daarvan zijn inmiddels meer dan tachtig varianten. De recentste zijn die over het WK-voetbal 2006 en een versie ‘elektronisch bankieren’, inclusief bankpas en betaalautomaat. Nederland kent nog enkele al voor de oorlog door particulieren vervaardigde versies. Varianten op Amsterdam en Rotterdam, een café-Wilhelmina-spel in Eindhoven en een bijna onvermijdelijk Sexopoly.

Niche haalt de wijsgeer Plato (427–347 voor Christus) aan. ‘Je komt meer van iemand te weten tijdens een uurtje spelletjes doen, dan in de loop van gesprekken gedurende een heel jaar.’ Misschien doen de onderhandelaars voor het nieuwe kabinet er goed aan tijdens de formatie dit spel binnen handbereik te hebben.

Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden