Forel à l¿ardennoise


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 forellen
bloem
3 eetlepels echte boter
100 gram Ardenner ham, in snippers
scheutje trappistenbier
2 dl slagroom
handjevol gehakte peterselie
zout en peper


Zou het die idiote nazomer zijn geweest? Veel te veel zon, veel te hoge temperaturen. Want ik ben vaak in de Ardennen geweest, maar nog nooit vond ik het een vrolijk gebied. Afgelopen weekend echter dreutelde ik daar glimlachend rond, vervuld van blije gevoelens jegens de wereld en de mensheid, de Walen en hun heuvels in het bijzonder. Goed, eerst blikkerde de zon nog op de vlammend gekleurde esdoorns en Amerikaanse eiken, maar ook toen maandag de nevel en de regen de meteorologische teugels in handen namen, kon me dat niks schelen. Raar. Het moet echt aan mij gelegen hebben. Tot het weekend waren de Ardennen voor mij een duister massief, waar grijze granieten huizen bij elkaar hurken en waar een permanente grauwsluier overheen hangt. Als ik er kwam, regende het, dat zal gescheeld hebben. Niet dat ik het er niet naar mijn zin had. Lang geleden vielen we juist op dat treurige, als we een paar dagen in Hotel de l¿Orange zaten, in Stavelot. Dan waren de verzorgde maar nogal vette maaltijden en de thee in de salon met bloemetjesfauteuils bevestigingen van heerlijk vergane glorie, waar wij jonkies mooi mee contrasteerden. Buiten het hotel had je altijd een paraplu of ruitenwissers nodig, maar dat hoorde erbij. Ik verbaasde me telkens weer over de hardnekkigheid waarmee men in Stavelot carnaval vierde, zoals de folders beweerden. Of had men hier prozac voordat de rest van de wereld ervan hoorde?

Nee, dan nu. Het leek wel verliefdheid, dat dagdromerige welbevinden datsamen met mij in mijn jas zat. Een roze wolk, u zegt het. De couque deDinant, een soort scheepsbeschuit met taaitaaikruiden waar ik bijkans detanden op brak, deed mij slechts glimlachen. Heerlijk, die folklore! En defrieten op dat terras in Rochefort, ach, die waren slecht, maar wat geeftdat nou? Het trappistenbier ernaast werd er alleen maar lekkerder door.

Een Ardens recept vandaag, waarin Ardenner ham voorkomt. Geen Parmanemen, en al helemaal geen rommelham uit de aanbieding, maar mooie gerookteArdenner ham.


Bereidingswijze

Zout de forellen en laat ze 10 minuten staan. Haal ze vlak voor hetbakken door de bloem en klop het teveel eraf. Verhit de boter in een grotekoekenpan of twee kleinere (dan heb we meer boter nodig) en bak er deforellen in, eerst op halfhoog vuur, na verloop van tijd ietsjes lager. Eenminuut of drie, vier per kant is genoeg. Til de vissen voorzichtig uit depan en dek even af met aluminiumfolie, zodat ze warm blijven. Bak desnippers ham een paar momenten in het bakvet en voeg dan het bier toe. Laateen minuut inkoken en roer ondertussen. Doe er dan de room bij, laateventjes inkoken tot sausdikte en draai er peper over. Draai het vuur uit,leg de vissen terug in de pan en bestrooi met de peterselie. Eet ergekookte aardappels bij.

Onno Kleyn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden