Fluortabletten voor kind niet meer nodig

Fluoridetabletjes voor kinderen tussen de nul en vier jaar zijn niet langer nodig. Goed poetsen met peutertandpasta waarin fluoride zit, is bijna altijd voldoende....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dat staat in een nieuw advies over fluoridegebruik, dat is uitgegeven door het Ivoren Kruis en het Nederlands Instituut voor de Gezondheidsbevordering en Ziekte. Het advies gaat op 1 oktober in.

Voor kinderen tussen de nul en één jaar wordt geadviseerd één keer per dag te poetsen met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tanden zijn doorgebroken. Kinderen van twee, drie en vier jaar moeten twee keer per dag hun tanden met deze tandpasta poetsen. Vanaf vijf jaar kunnen ze fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.

Het fluoridegehalte van de huidige peutertandpasta, 250 ppm (parts per million), wordt aan het einde van het jaar verhoogd naar 500 tot 750 ppm. De volwassenentandpasta zal twee keer zoveel fluoride bevatten (1000 tot 1500 ppm).

Het verhoogde fluoridegehalte in tandpasta is voldoende om de kans op gaatjes te verkleinen.

Fluoride wordt ingezet tegen cariës. Het remt de ontkalking van het glazuur en de zuurvorming door mondbacteriën. Het gebruik van te veel fluoride kan schadelijk zijn. Bij overdosering kan gevlekt glazuur ontstaan: fluorose of 'zebratanden'.

In de praktijk blijkt dat minder gemotiveerde patiënten geen fluoridetabletjes slikken, maar wel fluoridetandpasta gebruiken.

Hoewel de gezondheid van tanden en kiezen bij kinderen de afgelopen jaren sterk is verbeterd, blijkt eenderde van de kinderen op zesjarige leeftijd gemiddeld toch al negen gaatjes te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.